Vinogradari i voćari Virovitičko-podravske županije u posjetu Pečuhu i Festivalu vina u Villanyu

4. listopada 2015. u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore (HGK ŽK) Virovitica i Generalnog konzulata Republike Hrvatske (GK RH) u Pečuhu je na jednodnevnom stručnom putovanju u Mađarskoj boravilo više od pedeset članova Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – ŽK Virovitica. Nazočni su bili i predstavnici Udruge vinogradara i voćara „Sv. Vinko“ Virovitica te Udruge vinogradara i voćara iz Pitomače, Slatine i Orahovice.

Prigodom prijema u GK RH Pečuh istaknuto je kako je teško ući na mađarsko tržište kada je riječ o vinima, ali se posljednjih godinu dana, uz podršku GK RH Pečuh, već solidno pozicioniralo nekoliko hrvatskih proizvođača. Tome su doprinijele i već održane promocije hrvatskih vina, a ideja je kako bi se slične promocije mogle organizirati i vinarima iz Virovitičko podravske županije. Inicirana je i potreba suradnje proizvođača vina i udruga vinogradara, kroz mogućnost zajedničkog plasmana na trećim tržištima.

Članovi Grupacije posjetili su i Festival vina u Villanyu gdje je 80% malih vinara koji imaju 8 – 10 ha vinograda, u kojima su najzastupljenije crne sorte grožđa. Posjetom vinogorju Villany i vinskim podrumima, hrvatski vinari su upoznati sa vrstama vina, brendiranjem, dizajnom etiketa, prijemom grupa i ostalim specifičnostima proizvodnje, plasmana vina i turističkom ponudom.



Priopćenja