Zaključeni pregovori o TPP-u - kako će to utjecati na Kanadu

Nakon petodnevnih finalnih pregovora u Atlanti, 5. listopada o.g. zaključeni su pregovori o Trans-pacifičkom partnerstvu (Trans-Pacific Partnership – TPP). TPP čini 12 država svijeta: Australia, Brunej, Čile, Japan, Kanada, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapore, SAD i Vijetnam što predstavlja oko 40% svjetskog BDP-a. Kada (i ako) ovaj FTA stupi na snagu, to će biti najveća zona slobodne trgovine na svijetu. TPP zona ima oko 800 milijuna stanovnika i združeni BDP od 28,5 trilijuna USD.  

Kako će TPP utjecati na Kanadu? Kanada će dobiti preferencijalni pristup na tržišta Japana, Malezije, Vijetnama i Bruneja. Ovim Sporazumom se smanjuju postotak auto-dijelova proizvedenih u Sjevernoj Americi kojim gotov proizvod ima bescarinski pristup na tržište. Naime, pod NAFTA-om postotak proizvedenih auto dijelova morao je biti 60% i tada se vozilo moglo prodavati bez carine. Sada je taj postotak smanjen na 45% originalnih dijelova ili 40% troška ugrađenih dijelova. Kanadski proizvođači auto-dijelova bit će suočeni s većom konkurencijom. Što se tiče mliječne industrije, trenutno je 90% kanadske mliječne industrije zatvoreno za strane proizvode. TPP daje pristup dodatnom tržištu od 3,25% u roku od 5 godina. Kanada će imati i lakši pristup za svoju govedinu, svinjetinu, ječam itd., ali će zauzvrat morati dići dio zaštitnih mjera koji se odnose na proizvodnju peradi i srodnih industrija. Pristup kanadskom tržištu piletine povećat će se za 2,1%, tržištu jaja za 2,3%, tržištu puretine za 2% i tržištu izleglih pilića za 1,5%. Naime, Kanada ne subvencionira svoje proizvođače mlijeka, peradi i jaja te su cijene koje plaća krajnji potrošač za ove proizvode među najvišima u svijetu i  tu se radi o svojevrsnom monopolu.

Vlada se obvezala da će, kad TPP stupi na snagu, u narednih 15 godina potrošiti oko 4,3 milijarde dolara kako bi kompenzirala troškove mliječne industrije, peradarske industrije i proizvodnje jaja. Uvozne tarife će se eliminirati ili odmah ili postupno u periodima od 5 do 15 godina.  



Priopćenja