10. Poljoprivredno-trgovinski forum ministara poljoprivrede Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe

U Budimpešti je 23. i 24. rujna 2015. održan 10. Poljoprivredno-trgovinski forum ministara poljoprivrede Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Uoči Foruma, sudionici su sudjelovali na otvorenju tradicionalnog međunarodnog 77. poljoprivrednog sajma OMEK u Budimpešti.    

Ministar poljoprivrede Fazekas j, tijekom Foruma naglasio kako je Mađarska u protekloj godini trostruko povećala svoj izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, a vrijednost tog izvoza dosegla je 22 milijuna eura. Posebice je izdvojio izvoz vina, tako da je Kina sada četvrti uvoznik mađarskih vina.

Zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu istaknuo je važnost Foruma kao prigode za  razmjenu mišljenja i iskustava o suradnji zainteresiranih zemalja u području poljoprivrede, te je pozvao na jačanje suradnje zemalja Srednje i Istočne Europe s Kinom.

Forum u Budimpešti pokazao je kako je zajednički interes svih sudionika da što više kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz ove europske regije dospije na kinesko tržište. Izdvojene su i mogućnosti zajedničke promocije proizvoda na kineskom tržištu.    



Priopćenja