BiH: Izvještaj o osiguravanju transparentnosti procesa javnih nabava

Centar za društvena istraživanja "Analitika" objavio je izvještaj koji analizira u kojoj mjeri zakonski okvir u Bosni i Hercegovini osigurava transparentnost u cjelokupnom procesu javnih nabava, od faze planiranja do realizacije ugovora.

U objavljenoj analizi istaknuto kako je novi Zakon o javnoj nabavi BiH, koji se primjenjuje od studenoga 2014. godine, propisao niz novih rješenja koja trebaju doprinijeti unaprjeđenju transparentnosti javne nabave  u BiH, ali usprkos evidentnom napretku, važeće odredbe zakona u određenoj mjeri i dalje ograničavaju ispunjavanje principa transparentnosti. Pored toga, ističe se da ugovornim tijelima nedostaju smjernice za primjenu kriterija za ocjenjivanje ponuda, u prvom redu kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Također, u izvještaju se kaže kako zakonom nisu stvorene pretpostavke za objavljivanje ugovora koje ugovorno tijelo sklapa s izabranim ponuđačem, iako bi se na taj način značajno unaprijedila dostupnost informacija od javnog značaja.

Izvještaj je objavljen u okviru projekta "Otvorene javne nabave u Bosni i Hercegovini", koji zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), priopćeno je iz Centra za društvene istraživanja "Analitika".



Priopćenja