Porast broja hotelskih gostiju u Mađarskoj

Prema podacima Udruge mađarskih hotelijera, hoteli u Mađarskoj bilježe rast od 5,6% u prvih 5 mjeseci 2015. godine, usporedno s istim razdobljem prošle godine, uz zabilježenih 6,6 milijuna noćenja u navedenom razdoblju. Porast je nešto veći u Budimpešti +6,6%, smanjeni rast se bilježi na Balatonu 4%, a pad je na Balatonu zabilježen posebice na području Héviza čak -15% što je uzrokovano znatnim gubitkom uobičajenih ruskih i ukrajinskih gostiju u tom mjestu.

Budimpeštanski hoteli imali su u razdoblju siječanj-svibanj 2,9 milijuna noćenja, a prosječna popunjenost gradskih hotela popela se na 47,3%, što je malo povećanje u odnosu na 45,3% popunjenosti u istom razdoblju prošle godine.

Ukupno je u Mađarskoj bilo 3,8 milijuna noćenja stranih turista u navedenom razdoblju, što je porast od 3,7%, te domaćih 2,8 milijuna, što je porast od 8,2%. Sukladno dosadašnjem trendu, iz najvećeg emitivnog tržišta Njemačke bilježi se daljnji pad, ovoga puta -6,8%. No, rast dolaska gostiju u Mađarsku bilježi se iz drugih emitivnih zemalja poput Velike Britanije +25%, Slovačke +14,3%, SAD +13% i Italije +10,6%. Ukupni prihodi hotela porasli su u praćenom petomjesečnom razdoblju za 9,2%, do ukupno 112 mlrd HUF.



Priopćenja