Indonezijska trgovinska i industrijska komora razvija suradnju s Hrvatskom

Indonezijski gospodarski časopis Investor Daily od 29. lipnja 2015. godine navodi kako je predsjednik Indonezijske trgovinske i industrijske komore (KADIN) Suryo Bambang Sulisto, u pratnji člana KADIN-a Georgea Iwana Marantike, predsjednika Indonezijsko-hrvatskog poslovnog vijeća, prigodom službene posjete Hrvatskoj, bio primljen od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Tom je prigodom predsjednica Grabar Kitarović navela mogućnost suradnje s Indonezijom, nastavno na stratešku poziciju hrvatskih luka poput Rijeke i u gradovima kao što su Split, Zadar i Ploče, koji mogu poslužiti kao ulazna vrata za indonezijske proizvode koji se nude na tržištu EU te u Istočnoj i Srednjoj Europi.

Kako bi povećao izvoz Indonezije u Istočnu Europu predsjednik KADIN-a obnovio je suradnju s HGK potpisivanjem Memoranduma o suradnji te uspostavljanjem suradnje s nekoliko drugih poslovnih udruga u Hrvatskoj. Osim toga, Surya je primio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Siniša Hajdaš Dončić, kako bi ispitali mogućnost suradnje u programu „pomorske autoceste“ Indonezije. Osim u pomorstvu, Suryo je posjetio i zapovjednika oružanih snaga Hrvatske, generala Darka Lovrića, zbog suradnje na području strateške industrije u sektoru obrambene industrije između Indonezije i Hrvatske.

Po povratku iz Hrvatske, Suryo je izjavio na konferenciji za novinare u Jakarti 28. lipnja 2015. kako se Hrvatska kao najmlađa članica EU nalazi se na vrlo strateškoj zemljopisnoj poziciji na Jadranskom moru te ima vrlo jednostavan pristup Italiji, Mađarskoj i Austriji, te ostalim većim državama članicama EU, navodi časopis Investor Daily.



Priopćenja