Skroman porast gospodarske aktivnosti BiH u prvom tromjesečju 2015.

BiH je u prvom tromjesečju ove godine imala rast gospodarske aktivnosti zasnovane na određenom realnom povećanju izvoza i aktivnostima realnog sektora, s jedne strane, te blagom povećanju domaće potražnje i uvoza, s druge strane, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH. Realno smanjenje vanjskotrgovinskog deficita pri tome je bilo znatno skromnije u odnosu na nominalno, pa je zato i njegov skromniji doprinos ukupnom gospodarskom rastu. Kretanje uvoza ukazuje i na blago povećanje domaće potražnje, na što dodatno ukazuje i godišnji rast PDV prihoda po prijavama od 1,1%, te realni rast prometa maloprodaje od 7,2% u prvom tromjesečju ove godine.

Rast robnog izvoza na godišnjem nivou, praćen povećanjem prerađivačke industrije u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, ukazuje na određeno jačanje aktivnosti u realnom sektoru u BiH. Pad cijena nafte je također u velikoj mjeri doveo i do nominalnog pada robnog uvoza od 1,9%.

Sektorski promatrano, ključni razlog za stagnaciju ukupne industrijske proizvodnje tijekom prvog tromjesečja ove godine bila je prerađivačka industrija, koja čini dvije trećine ukupne industrije, i u navedenom razdoblju ostvarila je neznatan rast proizvodnje od samo 0,2%. Tijekom prvog tromjesečja ove godine izostao je značajniji doprinos sektora za proizvodnju električne energije, koji je zabilježio skromno povećanje proizvodnje od 0,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.



Priopćenja