Kina postaje sve značajniji trgovinski partner u Južnoj Americi

Kina svojim snažnim gospodarskim prodorom i financijskim kreditima zemljama Južne Amerike (JA) zauzima sve važnije mjesto na tim prostorima. Tijekom 2014. godine Kina je zemljama u regiji JA izdala kredita u iznosu od 22 mlrd USD, što iznosi 71% više nego 2013., pa je u nekim slučajevima tako istisnula SAD i EU. Trenutno južnoameričke zemlje primaju više kredita od Kine nego od Svjetske banke i Inter-američke razvojne banke zajedno. Glavni korisnici kineskih kredita su, redom: Venezuela, Brazil, Argentina i Ekvador. U posljednjih 10-tak godina Kina je zemljama Južne Amerike izdala kredita u ukupnoj vrijednosti od 119 mlrd USD. Trenutno je Kina glavni trgovinski partner Brazilu i Čileu, a drugi partner Argentini, Meksiku, Kubi i Peruu.

Stručnjaci procjenjuju da bi za 2-3 godine Kina mogla zamijeniti EU, koja je sada drugi najznačajniji trgovinski partner u regiji, uz SAD na prvom mjestu. Kina ima potrebu za prirodnim resursima kako bi dugoročno održala stopu gospodarskog rasta na 5-7%. Kao glavni potrošač mnogih proizvoda koje izvoze južno-američke zemlje, Kina se želi dugoročno osigurati na tom polju.

Među najvećim kineskim ulaganjima u Argentinu valja istaknuti dvije hidroelektrane u provinciji Santa Cruz, kredit za obnovu vlakova u Belgranu i izgradnju svemirske stanice u Neuquenu. Bilateralni ugovori između Argentine i Kine potpisani posljednjih mjeseci otvaraju povoljne mogućnosti za zemlju, slažu se ekonomski stručnjaci, ali su potaknuli niz ozbiljnih pitanja i nejasnoća u javnosti, posebice među argentinskim gospodarstvenicima s obzirom na osobito povoljan tretman koji se pruža kineskim ulagačima. Predstavnici Unije argentinskih industrijalaca (UIA) izražavaju veliku zabrinutost, a s njima se slažu i ekonomski analitičari, tvrdeći da se tim ugovorima stvorio neravnopravan odnos između stranih ulagača i domaćih kompanija, što se već reflektira i u trgovinskoj razmjeni.



Priopćenja