Gospodarske aktualnosti u Švedskoj

Prema posljednjim statističkim podacima Statističkog zavoda Švedske tijekom 2013. u IT sektoru bilo je zaposleno 80.000 ljudi, što ukazuje da je u posljednjih osam godina broj zaposlenih u tom sektoru porastao za 46%. U strukturi zaposlenih u IT sektoru je samo 20% žena, te će u tom kontekstu Vlada poduzeti određene mjere kako bi se njihov omjer povećao. Jednim djelom to će se odraziti i na visoko obrazovni sustav u kojemu će žene imati prednost pred muškarcima prilikom upisivanja na sveučilišta.

Vladajuća koalicija i Lijeva stranka dogovorile su povećanje novčane naknade za nezaposlene s 18.700 SEK na 25.025 SEK mjesečno, počevši od 7. rujna 2015. godine. Desna opozicija smatra to lošom odlukom obzirom da je trenutno oko 400.000 osoba nezaposleno, te da je potrebno više ulagati u otvaranje novih radnih mjesta a ne povećavati nadoknadu za nezaposlene. Valja naglasiti da Švedska ime više od 4,5 milijuna zaposlenih.  

Švedski Tele2 najavio je investiciju od nekoliko stotina milijuna SEK-a u novu, vrhunsku mrežu u Hrvatskoj. Investicija je namijenjena za vrhunsku tehnologiju kojom će se povećati brzina, kapacitet, pokrivenost i performanse za privatne i poslovne korisnike.



Priopćenja