Udruženi građevinari iz regije još se nadaju se da će ih spasiti Azija i Afrika

Miodrag Kostić, vlasnik srpske MK Grupe, izjavio je prije početka Kopaonik business foruma da je u regiji nužno povezivanje kompanija, jer se samo na taj način može povećati konkurentnost gospodarstava država u regiji i povećati njihov BDP. "Samo tako se gospodarstva malih zemalja regije mogu boriti s konkurencijom na svjetskom tržištu koja dolazi iz razvijenih zemalja. Male zemlje su u priličnom lošijem položaju u odnosu na velike zemlje", rekao je Kostić. Prema njegovim riječima u regiji treba odabrati poslovne lidere iz različitih sektora gospodarstva i oko njih formirati klastere i zatim pokušati izaći na svjetsko tržište.

Upravo traju pregovori gospodarskih komora Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima. Među zemljama na kojima bi građevinari, kojima u gotovo cijeloj regiji ide izuzetno loše, mogli zajednički nastupati, a u kojima kako se tvrdi postoji velika zainteresiranost su Libija, Alžir, Irak, Katar, ali i neke zemlje iz regije poput Srbije u kojoj su najavljeni veliki investicijski projekti poput Beograda na vodi.

Izvor: Poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/udruzeni-graevinari-iz-regije-jos-se-nadaju-se-da-ce-ih-spasiti-azija-i-afrika-291277



Priopćenja