Bulc: Europskih sredstava za promet više je nego ikada

.Sjevernojadranske luke koje leže na europskim prometnim koridorima od velike su važnosti za EU, a europskih sredstava za financiranje prometa više je nego ikada, izjavila je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka europska povjerenica za promet Violeta Bulc dodavši da je na samim državama članicama kako će iskoristiti tu razvojnu priliku.

Bulc nije željela komentirati dileme koje se postavljaju pred Slovenijom u vezi s osiguranjem 1,35 milijardi eura za gradnju drugog kolosijeka željezničke pruge Divača-luka Koper, ali je navela da je prednost Kopra što se nalazi na trasi europskog koridora i da o Sloveniji ovisi koliko će to iskoristiti.

Ekonomist Jože Damjan, koji je za prijašnju vladu izradio studiju o prometnom položaju Slovenije u Europi, tvrdi međutim da je mogućnost prikupljanja milijarde eura privatnog kapitala za taj projekt čista iluzija. Prema njegovoj analizi, privatni kapital za ulaganja u željeznice ili u lučke koncesije nije zainteresiran jer kod takvih investicija, za razliku od ulaganja u ceste koja se amortiziraju nakon 20-ak godina, treba čekati više od 100 godina na povrat uloženih sredstava.

Ako sama ne uđe u projekt gradnje nove pruge do Kopra državnim sredstvima, Slovenija će propustiti razvojnu priliku jer se u južnoj Austriji već više godina gradi pruga kojom će se ta zemlja i srednja Europa povezati s talijanskim lukama u sjevernom Jadranu, tvrdi Damjan koji je prije osam godina bio kratko vrijeme ministar razvoja.

Izvor: Seebiz.eu

http://www.seebiz.eu/bulc-europskih-sredstava-za-promet-vise-je-nego-ikada/ar-106080/



Priopćenja