Kineski novac gradi vjetropark, elektrane, ceste i pruge u regiji

Na summitu Kine i zemalja središnje i istočne Europe u Beogradu Srbija je s kineskim partnerima dogovorila nekoliko velikih energetskih i infrastrukturnih projekata. Tako je kompanija NIS Energowind, kćer kompanije NIS, uspostavila suradnju s kineskom kompanijom Goldwind o isporuci vjetrogeneratora za vjetropark Plandište snage 102 megavata. Također, neposredno prije početka summita vlada Srbije usvojila je sporazum za drugu fazu modernizacije Termoelektrana i kopova (TE-KO) Kostolac, u sklopu kojeg će u suradnji s kineskim partnerima biti izgrađen novi blok Kostolac B3 od 350 megavata, a kapacitet kopa Drmno bit će povećan s devet na dvanaest milijuna tona ugljena godišnje. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, kineska kompanija Sinohydro uključit će se se u gradnju obilaznice oko Beograda do Pančeva. Srbija s kineskim partnerima pregovara i o izgradnji nove luke u Beogradu, a u cijeli projekt trebalo bi uložiti oko 220 milijuna eura.
Kada je riječ o kineskim ulaganjima u BiH, prema riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, BiH je predstavila projekte revitalizacije željezničke pruge Beograd-Sarajevo, izgradnje jadranske autoceste, hidrocentrale na Drini, bloka u TE Tuzla, koridora Vc i autoceste Banja Luka-Split.
Crna Gora je prema riječima premijera Mila Đukanovića, koja s kineskim kompanijama CCCC i CRBC uskoro počinje gradnju autoceste Bar-Boljare, zainteresirana i za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd "uz punu valorizaciju potencijala Luke Bar".
Izvor: Poslovni.hr
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/kineski-novac-gradi-vjetropark-elektrane-ceste-i-pruge-u-regiji-286100



Priopćenja