U Veloj Luci porinut brod za Grčku obalnu stražu

U brodogradilištu Montmontaža – Greben d.o.o. u Vela Luci, 14. prosinca 2014. radno je porinut prvi od šest patrolnih brodova za naručitelja Grčku obalnu stražu (Hellenic Coast Guard), temeljem ugovora potpisanog u siječnju 2014. godine između hrvatskog brodograditelja i grčkog Ministarstva pomorstva i Egeja. Ugovor je hrvatskoj tvrtki dodijeljen nakon provedenog međunarodnog natječaja, a najveći dio financiranja osiguran je iz fondova EU.

Nakon  porinuća uslijedit će ispitivanja, puštanje opreme u rad i primopredaja broda. U okviru završnih priprema za kompletiranje natječajne dokumentacije i udovoljenja uvjeta iz natječaja, aktivno su uz predstavnike tvrtke sudjelovali i MVEP RH i VRH u Ateni u svrhu otklanjanja nastalih administrativnih prepreka i lobiranja.

Radi se o brodovima ukupne duljine 25 metara i maksimalne brzine 30 čvorova, prikladnim za plovidbu u ekstremnim uvjetima stanja mora te gotovo identičnim onima koje je Greben već radio za Hrvatsku obalnu stražu. Bit će opremljeni s po dva pogonska motora, radnom brodicom s dizalicom te elektroničkom opremom nužnom za sigurnu plovidbu i kontrolu plovidbe na moru. Brod ima smještajne kapacitete za višednevni boravak šest članova posade te mogućnost prihvata 24 unesrećene osobe.



Priopćenja