Zemlje istočne Europe zbrajaju gubitke zbog otkazivanja Južnog toka

Zemlje na istoku Europe sa slabim gospodarstvima nadale su se velikim zaradama od izgradnje plinovoda Južni tok, a sada, odustajanjem Rusije od tog projekta, zbrajaju troškove dosadašnjih ulaganja, kao i izgubljene zarade u vidu pristojbi za tranzit plina te zapošljavanja.
Za Srbiju je otkazivanje naročito snažan udarac. Uz izgubljenu priliku za jeftinijom opskrbom plinom "govorimo o stotinama milijuna eura izgubljene zarade, neki kažu 700 milijuna", izjavila je. ministrica infrastrukture Zorana Mihajlović. U Bugarskoj, bivši ministar energetike Rumen Ovčarov procijenio je gubitak od naknada za isporuke za Bugarsku na 600 milijuna dolara godišnje. Ulaganje u izgradnju bugarskog kraka bilo je procijenjeno na 3,5 do 4 milijarde eura.
Mađarski dio plinovoda trebao se protezati duž otprilike 300 kilometara. "Troškovi gradnje bi iznosili više desetaka milijardi forinti, otprilike oko 100 milijardi forinti (403 do 604 milijuna dolara)", rekao je Attila Holoda, direktor konzultantske energetske tvrtka Aurora Energy Kft iz Mađarske. U Sloveniji, list Delo objavio je u petak da će državna kompanija Plinovodi, koja upravlja plinskom infrastrukturom u Sloveniji i koja tvrdi da je već potrošila 150 tisuća eura za pripreme za Južni tok, tražiti odštetu od Gazproma zbog otkazivanja projekta.

Izvor: Hina



Priopćenja