BiH u listopadu zabilježila inflaciju

U BiH je u listopadu  zabilježena inflacija na godišnjem nivou od 0,1%, što je prvi mjesec u kojem je registriran rast indeksa potrošačkih cijena od srpnja 2013. godine. Deflacijski niz od 14 mjeseci prekinut je rastom cijena u listopadu, u odnosu na rujan od 0,4%, ponajprije zbog rasta cijena u dijelu koji se odnosi na stanovanje i režijske izdatke za 5,6%, a u okviru toga je rast cijena električne energije, plina i drugih energenata od 7,4%.

Poskupjeli su i alkoholna pića i duhan za 0,1%, odjeća i obuća za 1,6%, namještaj i kućanski aparati, te zdravstvo za 0,1%, komunikacije za 0,7%, obrazovanje za 0,2%, te ostala dobra i usluge za 0,3%.

Na drugoj strani, pad cijena proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,9%, prijevoz za 0,1%, te rekreacije i kulture za 0,3%.

Posljednji put kada je u BiH zabilježena inflacija, u srpnju 2013. godine, iznosila je 0,8%. U periodu deflacije koji je od tada uslijedio, najveći pad cijena zabilježen je u veljači i ožujku 2014. godine kada je deflacija na godišnjem nivou iznosila 1,6%.



Priopćenja