Središnja banka BiH: BDP bi u 2015. godini mogao blago rasti


Guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH) Kemal Kozarić primio je u nastupni posjet prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko, veleposlanika Davida M. Robinsona, koji je iskazao punu podršku Ureda visokog predstavnika (OHR) radu SBBiH.
U razgovoru s guvernerom Kozarićem, veleposlanik Robinson je istaknuo da je SBBiH više od Daytonske institucije i vrhovne vlasti monetarne politike u BiH. Iskazujući podršku OHR-a Središnjoj  banci, vlp. Robinson je posebno istaknuo činjenicu da je uspjeh SBBiH, između ostalog, i rezultat njene političke neovisnosti i autonomije.

Zahvaljujući na podršci međunarodne zajednice SBBiH, guverner Kozarić je ukazao na činjenicu da je bankarski sektor stabilan, dobro kapitaliziran i da u ovom trenutku najveći problem predstavljaju nekvalitetni krediti (NPL) koji iznose 15,47% od ukupnih kredita. Izrazio je očekivanja da će u idućoj godini doći do blagog rasta BDP-a, te da se nada da će novoizabrana vlast u BiH biti posvećena euroatlantskim integracijama, ekonomskim pitanjima, otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju boljeg okruženja za domaće i strane investitore.



Priopćenja