Proizvodnja vojne industrije Federacije Bosne i Hercegovine porasla čak 40%

Namjenska ili vojna industrija Federacije BiH je uz drvnu industriju postala glavna poluga razvoja tog BiH entiteta. Ukupan realizirani promet u prvih devet mjeseci 2014. godine, od prodaje namjenskih i nenamjenskih proizvoda i pružanja usluga u inozemstvu,  iznosi 95,5 milijuna KM, što je povećanje od 40,8% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, javlja agencija Fena.

Izvoz vojne industrije također bilježi ohrabrujući rast, u prvih devet mjeseci iznosio je 71,9 milijuna KM, što je 28,7% više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Pri tome su najveći izvoznici tvrtke s većinskim državnim udjelom u vlasništvu, proizvođač streljiva Igman iz Konjica, Unis Ginex iz Goražda, koji proizvodi kemikalije i detonatore za vojnu i civilnu upotrebu, i Pretis iz Vogošća, koji između ostaloga proizvodi granate i eksploziv. Značajan izvoz ostvarile su i dvije tvrtke s većinskim privatnim vlasništvom, PTG iz Goražda i Pobjeda Rudet iz istog grada.

O proboju vojne industrije FBiH na svjetska tržišta najbolje govori podatak da se danas njeni proizvodi prodaju u čak 54 zemlje. Između ostalih riječ je o SAD-u, Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Švicarskoj, Maleziji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Tajlandu, Slovačkoj, Egiptu, Rumunjskoj, Španjolskoj i Njemačkoj.
Izvor: Poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/proizvodnja-vojne-industrije-fbih-porasla-cak-40-284182



Priopćenja