Posjet njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva i energetike Sigmara Gabrijela Srbiji

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i energetike Sigmar Gabrijel ocijenili su tijekom posjeta njemačkog dužnosnika Srbiji 17. studenog 2014. godine da njemački gospodarstvenici žele ulagati u Srbiju, ali da je za to potrebno srpsko tržište uskladiti s pravilima EU.

Njemački vicekancelar je izjavio da je izgradnja plinovoda „Južni tok“ važan projekt za Europu, ali joj je posebno važna situacija vezana uz diverzifikaciju isporuke plina. „Plan je da se isporuka plina odvija preko Azerbajdžana, a ne preko Rusije“ rekao je Gabrijel, dodajući kako primjećuje da postoji konflikt u svezi s usklađivanjem investicijskih planova za projekt „Južni tok“ s formalnim dijelom EU fondova. Što se tiče robne razmjene između ove dvije zemlje, ona je u devet mjeseci 2014. godine iznosila  3,4 milijarde USD, od čega je uvoz iz Njemačke bio dvije milijarde, a izvoz u Njemačku 1,4 mlrd. USD. Prema podacima Privredne komore Srbije, dominantni izvozni srpski proizvodi na njemačko tržište u 2013. godini bili su:  električni strojevi, aparati i uređaji (23,3%), pogonski strojevi i uređaji (12,6%), povrće i voće (8,8%), automobili (7%), odjeća (6,8%) i obojeni metali (4,3%).

Prevladavajući uvozni proizvodi iz Njemačke u RS su: automobili (20,9%), pogonski strojevi i uređaji (6,2%) specijalni strojevi za pojedine industrijske grane (6%), električni strojevi, aparati i uređaji (5,9%), medicinski i farmaceutski proizvodi (5,8%)  i industrijski strojevi za opću uporabu (5,7%). U Srbiji je aktivno 370 kompanija iz Njemačke koje zapošljavaju 25.000 radnika. Njemačka je od 2000. godine do danas u Srbiju plasirala 1,8 mlrd. EUR izravnih ulaganja. 



Priopćenja