Socijalistička Republika Vijetnam potpisala Protokol uz Okvirni sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu i suradnji između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Socijalističke Republike Vijetnama, s druge strane

Socijalistička Republika Vijetnam potpisala je 19. studenoga 2014. godine Protokol uz Okvirni sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu i suradnji između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Socijalističke Republike Vijetnama, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Okvirni sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu i suradnji između Europske unije i Socijalističke Republike Vijetnama (u nastavku Sporazum) potpisan je 27. lipnja 2012. Sporazum s Vijetnamom predstavlja važan korak prema pojačanom političkom i gospodarskom sudjelovanju Europske unije u jugoistočnoj Aziji. Sporazum obuhvaća standardne političke klauzule EU-a o ljudskim pravima, Međunarodnom kaznenom sudu, oružju za masovno uništenje, malom i lakom oružju te borbi protiv terorizma.

Kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji bilo je potrebno sklopiti Protokol o tehničkim prilagodbama Okvirnog sporazuma o sveobuhvatnom partnerstvu i suradnji između Europske unije i Vijetnama. Protokol stupa na snagu prvog dana mjeseca koji slijedi nakon datuma polaganja posljednje isprave o odobrenju, ali ne prije datuma stupanja na snagu Sporazuma.



Priopćenja