Peti culent@athens - kulturna i poduzetnička suradnja između Hrvatske i Grčke

U organizaciji grčke udruge Culture Polis, a pod pokroviteljstvom i uz sudjelovanje Veleposlanstva RH u Ateni, 11. studenoga 2014. godine, održana je peta tribina iz ciklusa culent@athens (Cultural Entrepreneurship Talks at Athens (http://culent.com/events/culentathens5) pod nazivom “From Greece to Croatia”.

Tribine se bave poduzetništvom u kulturi ili tzv. kreativnom ekonomijom, a cilj im je profesionalcima iz svih sfera kulturnih i kreativnih djelatnosti pružiti uvid u najnovije tržišne trendove u tom sektoru. Sudionici su tako tijekom ove godine mogli saznati više o kulturnim institucijama, promociji kulturnih dobara, kulturnim i kreativnim start-up tvrtkama i inkubatorima (tzv. collaborative spaces), financijskim institucijama i venture capital fondovima koji financiraju kulturne poduzetnike. Zahvaljujući suradnji između Culture Polisa i Hrvatske udruge kulturnog turizma iz Osijeka CroCulTur, razgovori o kulturnom poduzetništvu nastavit će se na proljeće slijedeće godine u Hrvatskoj, što je ujedno razlog zbog kojega je peta tribina posvećena kulturno kreativnoj i poduzetničkoj suradnji između Hrvatske i Grčke.

Uvodno izlaganje održao je veleposlanik RH dr. Ivan Velimir Starčević, koji je podsjetio na povijesne veze dvije zemlje koje datiraju iz doba grčke kolonizacije Hrvatske obale te dao pregled novijih projekata VRH Atena u području kulturne suradnje. Uslijedilo je predstavljanje projekta culent@athens/croatia i dvije partnerske organizacije CulturePolisi i CroCulTur, od strane Marie-Louize Laoupodi i Jesenke Ricl, kreativnog poslovnog inkubatora i kulturnog centra ROMANTSO, u čijem prostoru je održana tribina i inkubatora BIOS, u vlasništvu grada Osijeka. Ispred BIOS-a na tribini je sudjelovao Bela Ikotić, voditelj tehnološkog odjela i glavni tajnik organizacije Osijek Software City pokrenute od strane IT tvrtki Osijeka, koji je predstavio važnije projekte BIOS-a i Software City kao što su Akceleratorski poduzetnički kamp Osijek ili konferencija Kulendays 2014. Najviše interesa publike izazvala je najava otvaranja BIOS-a, koji je inače fokusiran na tehnološke tvrtke, i za “kreativne startupe”.



Priopćenja