EK: Spor oporavak uz veoma nisku inflaciju

Predviđa se slab gospodarski rast do kraja godine u EU-u i eurozoni. Očekuje se da će rast realnog BDP-a dosegnuti 1,3% u EU-u i 0,8% u eurozoni za 2014. Tijekom 2015. očekuje se da će se na temelju poboljšanja inozemne i domaće potražnje rast polako povećavati, do 1,5% odnosno 1,1%.  U 2016. predviđa se ubrzanje gospodarske aktivnosti na 2,0% i 1,7% potaknuto jačanjem financijskog sektora (na temelju procjena koje je provela Europska središnja banka te daljnjeg napretka u smjeru bankarske unije) te nedavno provedenim strukturnim reformama koje počinju donositi rezultate.
Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Gospodarsko stanje i stanje u području zapošljavanja ne poboljšava se dovoljno brzo. Europska komisija obvezuje se da će primijeniti sva raspoloživa sredstva i resurse kako bi se u Europi otvorilo više radnih mjesta i pospješio rast. Predložit ćemo investicijski plan vrijedan 300 milijardi EUR za pokretanje i održavanje gospodarskog oporavka. Poticanje ulaganja ključ je gospodarskog oporavka.”
Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Za izazove s kojima se suočava europsko gospodarstvo ne postoji jedinstveno, jednostavno rješenje. Moramo djelovati u tri područja – za uvjerljive fiskalne politike, ambiciozne strukturne reforme i neophodna javna i privatna ulaganja. Svi moramo preuzeti odgovornost, u Bruxellesu te na nacionalnoj i na regionalnoj razini kako bismo ostvarili veći rast i uistinu potaknuli zapošljavanje za naše građane.”
Oporavak EU-a doima se slabim u usporedbi s drugim razvijenim gospodarstvima i prijašnjim primjerima oporavaka nakon financijske krize, iako su i oni u pravilu tekli sporo i nestabilno. Tijekom razdoblja obuhvaćenog prognozom veoma prilagodljiva monetarna politika, napredak u smanjenju tereta privatnog duga i pretežno neutralno fiskalno stajalište trebali bi imati pozitivan učinak na domaću potražnju. Privatna ulaganja trebala bi se postupno oporaviti, zahvaljujući poboljšanju izgleda u području potražnje i učincima sustizanja, iako će ih u početku kočiti opsežni neiskorišteni kapaciteti. Privatna potrošnja trebala bi umjereno rasti tijekom 2015. i 2016. poduprta niskim cijenama robe i rastućim raspoloživim dohotkom, ukorak s postupnim poboljšanjem tržišta rada. Očekuje se da će javna potrošnja neznatno pridonijeti rastu. U kontekstu umjerenog širenja svjetske trgovine neto izvoz vjerojatno će samo neznatno pridonijeti rastu BDP-a tijekom sljedećih godina.

Izvor: Europska komisija
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2014/pdf/ee7_en.pdf
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1362_hr.htm
 



Priopćenja