Sloveniji do 2020. četiri milijarde eura, najviše za kohezijsku politiku

Partnerskim sporazumom, koji je krajem prošlog tjedna potvrdila EK, Sloveniji je za razdoblje do 2020. godine odobreno korištenje ukupno 4,118 milijardi eura, od čega 3,255 milijardi za kohezijsku politiku i regionalni razvoj te 837,8 milijuna eura za poljoprivredu.  Sporazum je  temeljni dokument za korištenje sredstava iz europskih fondova u srednjoročnom razdoblju što ga potpisuju sve članice, a kohezijska politika odražava nastojanje da se djeluje na smanjenje socio-ekonomskih razlika na jedinstvenom europskom tržištu.
Slovenska vlada je objavila da će do sredine ovog mjeseca razmotriti i operativni plan za izvođenje europske kohezijske politike, kako bi ga Bruxelles mogao potvrditi do kraja ove godine. U tom bi slučaju Slovenija prva kohezijska sredstva, prema partnerskom sporazumu koji potpisuju sve članice EU-a, mogla početi koristiti u prvoj polovici iduće godine. Operativni plan korištenja odobrenih kohezijskih sredstava mora biti potvrđen u obje slovenske kohezijske regije, u regiji zapadna Slovenija koja, po podacima iz 2010. godine, dostiže 100% prosjeka EU BDP-a po glavi stanovnika, te u nerazvijenoj regiji istočna Slovenija, koja ostvaruje 62,9% europskog prosjeka BDP-a po stanovniku.
U odnosu na srednjoročno razdoblje 2007.-2013. godine, Slovenija će iz europskih fondova za kohezijsku politiku povući jednu milijardu eura manje. U raspodjeli sredstava na istočnu i zapadnu statističku regiju morat će se voditi računa o razlikama koje među njima postoje glede razvijenosti, tržišta rada i rizika siromaštva. U prijašnjoj srednjoročnoj financijskoj perspektivi EU-a Slovenija se tretirala kao jedna kohezijska regija.



Priopćenja