Vijeće ministara BiH donijelo odluku o izdvajanju sredstava za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste kroz BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o izdvajanju sredstava za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste kroz BiH. Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH donesena je odluka da se za izradu dokumentacije potrebne za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste izdvoji 2,8 milijuna KM (1,43 milijuna EUR-a). Izrada dokumentacije odnosi se na dionicu od Počitelja preko Neuma i Trebinja do granice s Crnom Gorom. Ova dionica u praksi bi značila kako bi se Jadransko-jonske autoceste kroz BiH gradila kao nastavak hrvatske autoceste Dalmatine, koja u BiH ulazi na graničnom prijelazu Nova sela-Bijača. Od tog je graničnog prijelaza unutar BiH do sada sagrađeno desetak kilometara autoceste do Međugorja, a trenutačno se provode pripreme za nastavak gradnje još dvadesetak kilometara te prometnice do Počitelja.

Vlada BIH donijela je još dvije odluke koje se direktno odnose na Republiku Hrvatsku. Uz osiguranje financiranja dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu Vijeće ministara BiH je odlučilo izdvojiti dodatna 4 milijuna EUR-a za gradnju novog mosta na Savi kod Gradiške. Taj bi most bio poveznica s već izgrađenom dionicom autoceste do Banje Luke, a 2 milijuna EUR-a izdvojeno je za gradnju još jednog mosta na Savi kod Svilaje, koji je sastavni dio projekta autoceste na koridoru Vc i koji povezuje Budimpeštu i Ploče.



Priopćenja