Preporuke EK Sloveniji


1. Uređenje javnih financija – Slovenija ove godine mora odrediti strukturne mjere s kojima će se trajno smanjiti javna potrošnja, a time i deficit. Dugoročno mora provesti strukturne reforme kojima će povećati mogućnost prilagođavanja javnih financija trenutnoj situaciji, a do kraja godine mora započeti s cjelokupnim pregledom izdataka i  s provođenjem fiskalnog pravila. 

2. Prestrukturiranje banaka – privatizacija Nove kreditne banke Maribor mora biti dovršena ove godine, a Abanku treba pripremiti za privatizaciju u 2015. godini. Potrebno je izraditi akcijski plan za banke, te odrediti mjere za poboljšanje korporativnog upravljanja, bolji nadzor, bolje upravljanje rizikom, bolji sustav za odobrenje kredita, ali i bolju raspoloživost i kvalitetu podataka. Također, mora ojačati sposobnost banaka da lakše preoblikuju loše kredite pri čemu treba ojačati unutarnje službe za prestrukturiranje i upravljanje imovinom.

3. Smanjenje konkurencije – na temelju nalaza u ožujku u Sloveniji je malo političke volje za borbu protiv korupcije stoga Europska komisija preporuča da se donesu učinkovitije mjere za borbu protiv korupcije s kojima će povećati preglednost i odgovornost. Također, preporuča se osiguranje operativne neovisnost tijela za sprječavanje korupcije.

4. Poboljšanje poslovnog okruženja -  smanjenje poslovnih zapreka za domaća i strana poduzeća kako bi postala poslovno privlačnija za izravne strane investicije. Treba smanjiti upravni teret i deregulaciju reguliranih zanimanja. Potrebno je također dostatno i autonomno financiranje Agencije za zaštitu konkurentnosti (AVK). Predlaže da uskladi strategije po prioritetima i da ih započne provoditi. 

5. Mirovinske reforme i sustav pomoći – treba poticati uplaćivanje u drugi mirovinski stup, a uz to mora ograničiti troškove pomoći vezane uz starenje stanovništva tako da pomoć ostvaruju oni kojima je pomoć uistinu najpotrebnija. 

6. Plaće i tržište rada - do kraja godine treba pripremiti socijalni sporazum s kojim će kretanje plaća vezati na produktivnost. Plaće uključujući i minimalnu moraju poticati konkurentnost i otvaranje novih radnih mjesta. Unatoč reformi tržišta rada potrebne su i nove mjere za smanjenje segmentacije na tržištu rada: s jedne strane je velika problematika u svezi zapošljavanja mladih, a s druge starijih i niskokvalificiranih radnika. 

7. Prestrukturiranje poduzeća te insolventno zakonodavstvo – do kraja godine mora završiti okvirni plan za prestrukturiranje poduzeća, oformiti radnu skupinu koja će pratiti i usklađivati cjelokupno prestrukturiranje, te se pobrinuti za nadzor i koordinaciju. Europska komisija preporuča da uključi sve raspoložive pravne mehanizme u prestrukturiranju, a do rujna 2014. godine trebala je pripremiti ocjenu nedavnih promjena insolventnog zakonodavstva i sukladno tome uvesti eventualne dodatne mjere.     

8. Privatizacija i upravljanje državnom imovinom –  nastaviti s privatizacijskim planovima iz 2013. godine. Donijeti strategiju za Slovenski državni holding i jasnu klasifikaciju investicija sukladno vremenskom planu. Slovenski državni holding mora u cijelosti postati operativan kao tijelo za upravljanje ostalim investicijama u državnom vlasništvu i tijelo nadležno za prodaju investicija u rokovima predviđenim zakonom. Mora usvojiti i provoditi kodeks korporativnog upravljanja poduzećima u državnom vlasništvu. 

9. Uklanjanje javnofinancijskog deficita – u ožujku ove godine Europska komisija utvrdila je makroekonomske neravnoteže, koje su u međuvremenu nadvladane, a što zahtjeva odlučnije provođenje reformi i poseban nadzor. Slovenska Vlada je upozorena na striktno provođenje strategije sanacije i privatizacije banaka. 

 



Priopćenja