Finska bilježi kontinuirani ekonomski pad

Kreditna agencija Stardard&Poor's snizila je kreditni rejting Finske sa AAA na AA+, objašnjavajući odluku lošim izgledima gospodarskog rasta odnosno trogodišnjem kontinuitetu ekonomskog pada. Najviše finske dužnosnike vijest nije iznenadila, ali odbacuju odgovornost za gospodarske pokazatelje. Ministar financija Rinne stanje finske ekonomije stavlja u kontekst daljnje europske perspektive čije gospodarstvo uvelike  ovisi o izvozu i sankcijama prema susjedima. Finsko gospodarstvo suočava se sa konstantnim padom izvoza, starenjem društva čime se povećavaju troškovi zdravstva i socijale,  zatvorenim tržištem, te izostankom reformi. Slabi izvozni izgledi povezani su s problemima u šumarskom odnosno IT sektoru koji se polako gase.

Prema službenim podacima nezaposlenosti u Finskoj iznosi 8,7%, međutim procjenjuje se da stvarni broj nezaposlenih iznosi 12%. Restrukturiranje tvrtki i otkazi dnevna su realnost finske ekonomije. Finski IT sektor suočio se 1.500 nezaposlenih visoko obrazovanih stručnjaka (Microsoft je nedavno zatvorio 500 radnih mjesta na području Republike Finske), Broadcom je otpustio 600 stručnjaka, Ericsson 122 radnika, Itella (grupacija koja se bavi poštanskim i logistički  uslugama) najavila je gašenje 239 radnih mjesta, dok je Rovio (Angry Birds) najavio ukidanje 130 radnih mjesta. Prije mjesec dana održan je jednodnevni generalni štrajk zaposlenika u  helsinškim javnim tvrtkama. Finski ekonomski stručnjaci već dugo upozoravaju na alarmantno stanje gospodarstva, te su jednoglasni u kritikama upućenim Vladi i njenoj odgovornosti u provođenju najavljenih reformi.

Europska komisija ljetos je objavila neformalnu preporuku finskoj Vladi vezanu uz stanje javnog duga. Vlada je najavila strukturalne reforme kojima će pokušati stabilizirati državne financije, a koje uključuju i rasprodaju državne imovine. Od reformi lokalne samouprave, socijale i zdravstvene zaštite se odustalo zbog približavanja parlamentarnih izbora u proljeće 2015. godine. U tijeku su pregovori vezani uz povećanje dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina (sada je prosjek 61,5 godina). Do kraja 2014. godine očekuju se pad BDP-a za 0.5%. Rješenje u poticanju oporavka finskog gospodarstva stručnjaci vide u mjerama smanjenja poreza u kombinaciji s cjelovitom provedbom strukturalnih reformi, otvaranju tržišta stranim proizvodima, poticanju izvoza. Od sredstava alociranih za istraživanje i razvoj očekuju se rezultati koji bi potaknuli gospodarski rast. 



Priopćenja