U Münchenu održan „13. europski zdravstveni kongres“

U Münchenu je od 30. rujna do 01. listopada 2014. godine održan „13. europski zdravstveni kongres“, najznačajniji kongres njemačkog zdravstva, na kojem je ove godine kao zemlja partner sudjelovala Republika Hrvatska. Dvodnevni skup okupio je više od 800 domaćih i međunarodnih stručnjaka iz sektora zdravstva, farmacije, osiguranja, informatike i drugih djelatnosti vezanih uz poslovanje bolnica, te visoke uzvanike iz svijeta politike.
U sklopu Kongresa održan je poseban panel posvećen Republici Hrvatskoj kao zemlji partneru ovogodišnjeg kongresa na kojem je istaknuto kako Hrvatska pruža brojne mogućnosti, posebice u području zdravstva, koje mogu biti interesantne za njemačke građane, ali i žitelje svih država članica Europske unije. Pomoćnik ministra zdravlja za pravne i financijske poslove RH Davor Katavić održao je predavanje na temu „Zdravstveno osiguranje i financiranje zdravstva u Republici Hrvatskoj“, u kojem je predstavio rješenja koja imaju za cilj doprinijeti racionalizaciji i smanjenju troškova zdravstvenog sustava i učiniti ga financijski održivim te kvalitetnijim, a time i zanimljivijim stranim investicijama. Pomoćnik ministra zdravlja prof. dr. Dragan Korolija-Marinić u predavanju na temu „Ulaganja u hrvatski zdravstveni sektor“ naglasio je kako u hrvatskom zdravstvu predstoje značajni investicijski ciklusi koji mogu biti zanimljivi stranim ulagačima i za koje postoji mogućnost sufinanciranja iz EU fondova. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Domagoj Juričić istaknuo je kako je zdravstveni turizam područje s velikim potencijalom rasta i razvoja, u kojem je Hrvatska cjenovno vrlo konkurentna. U Hrvatskoj se trenutno u zdravstvenom turizmu ostvari oko 300 milijuna EUR-a prihoda, no procjene pokazuju da je potencijal ove važne turističke grane veći od 1,3 milijarde EUR-a godišnje.
O uspješnim investicijama u hrvatsko zdravstvo govorio je Nikolai Burkart, jedan od najuglednijih njemačkih poslovnih ljudi i vlasnik lanca zdravstvenih ustanova Vitanas s više od 10.000 stacionarnih jedinica, koji je istaknuo uspješnu investiciju u bolnicu Sveta Katarina kao primjer opravdanosti investiranja u Republici Hrvatskoj i pozvao strane investitore da otkriju Hrvatsku kao atraktivnu ulagačku destinaciju.



Priopćenja