Izvjestan pad talijanskog BDP-a treću godinu zaredom

Talijanski ministar gospodarstva izjavio je da bi Italija ove godine mogla ponovo zabilježiti pad gospodarskih aktivnosti treću godinu zaredom, što će usporiti nastojanja talijanske Vlade da uravnoteži proračun. Ministar je 30. rujna potvrdio da Vlada očekuje da će BDP ove godine biti smanjen za 0,3%, nakon čega bi u 2015. trebao porasti za 0,6%, dok je u prijašnjim projekcijama prognoziran rast od 0,8% u 2014. i 1,3% u 2015. godini. Vlada će u 2014. godini imati proračunski manjak u visini gornje dopuštene granice u Europskoj uniji od 3% BDP-a, a u idućoj godini planira njegovo smanjenje na 2,9%. Uravnoteženje proračuna u strukturnom smislu, prilagođeno utjecaju poslovnih ciklusa, odgodilo bi se do 2017. godine.

Pogoršani izgledi omogućit će Italiji da iskoristi odredbe u zakonima Europske unije koje dopuštaju veću fleksibilnost u pogledu ostvarenja određenih zacrtanih ciljeva u slučaju "izvanrednih okolnosti", što znači da je prema propisima EU-a legitimno prognozirati sporije strukturno uravnoteženje proračuna. U Vladi se nadaju da će privatizacijski prihodi pomoći u smanjivanju javnog duga iako će oni biti nešto slabiji od ciljanih za ovu godinu, što će se nadoknaditi u idućim godinama. Srednjoročni zacrtani prihodi od privatizacije ostaju nepromijenjeni i njihova će prosječna godišnja vrijednost u trogodišnjem razdoblju iznositi 0,7% BDP-a.

Javni dug ove se godine prognozira u visini 131,6% BDP-a, a iduće 133,4%. Italija je u drugom tromjesečju skliznula u treću recesiju u posljednjih šest godina, lani je gospodarstvo smanjeno za 1,9%. Pad BDP-a prognozira i talijanski statistički ured ISTAT i u trećem ovogodišnjem tromjesečju, uz vrlo nisku inflaciju od oko 0%. ISTAT-a je također objavio da su potrošačke cijene u rujnu smanjene na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom, te su bile niže za 0,2% u usporedbi s razinom u prošlogodišnjem rujnu.

Izvor: Hrportfolio.hr

http://www.hrportfolio.hr/hr/fondovi/fondovi_4_4_0_2/%7CVijesti%7CEkonomija%7CNovost%7CItalija_na_putu_pada_BDP-a_tre-chu_godinu_zaredom%7C32119



Priopćenja