Gospodarski pokazatelji Egipta

Prema izvješću Statističkog zavoda godišnja je inflacija porasla na 11,4% u kolovozu, što predstavlja najveći porast od siječnja ove godine. Cijene prijevoza porasle su za 28%, cijene cigareta i alkohola porasle za 25,2%, dok su troškovi stanovanja, plina i električne energije porasli za 5,6%. Cijene usluga privatnih autoprijevoznika porasle su za 25-50% nakon postepenog ukidanja subvencija, počevši s lipnjem. Egipatske su vlasti potpisale sporazum s Europskom unijom u vrijednosti od 67,6 milijuna EUR-a, koji je namijenjen kratkoročnom zapošljavanju nezaposlenih nekvalificiranih radnika. Stopa nezaposlenosti u zemlji je porasla s od 9% u 2010. godini na 13,4%.

Egipatski ministar gospodarstva izjavio je kako je stopa ulaganja smanjena za 14% u protekle tri godine, uzrokujući pad gospodarskog rasta na 2%. Istaknuo je i veliku stopu nezaposlenosti kod mladih između 18. i 30. godine koja iznosi 60%, te nužnost nadilaženja prepreka koje otežavaju ulaganja, potrebnih za oživljavanje gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Egipat se nalazi na 119. mjestu od 144. zemlje uključene u izvještaj Globalne konkurentnosti za 2014.



Priopćenja