U Düsseldorfu održan gospodarski kongres


U organizaciji Ministarstva gospodarstva, energije, industrije, srednjeg poduzetništva i obrtništva Sjeverne Rajne Vestfalije u Düsseldorfu je 18. rujna 2014. godine održan gospodarski kongres pod nazivom „Promjene – opasnost ili šansa? – Gospodarski razvoj u fokusu javnosti“. Kongres je jedna manifestacija u nizu koje Ministarstvo organizira u okviru inicijative „Dijalog stvara budućnost – napredak putem prihvaćanja“ (www.dialog-schafft-zukunft.nrw.de).

Cilj kongresa bio je povezivanje gospodarstva i javnosti u složenim postupcima ostvarivanja velikih i strateških investicijskih, industrijskih i infrastrukturnih projekata. U tom kontekstu je Ministarstvo gospodarstva Sjeverne Rajne Vestfalije izdalo dva priručnika: prvi bi trebao služiti građanima kao uputa u ostvarivanju njihovih prava i mogućnosti sudjelovanja u procesu odlučivanja o strateškim, industrijskim i infrastrukturnim projektima; a drugi gospodarstvenicima, jer nudi rješenja na koji način pristupiti javnosti u realizaciji strateških projekata i dijaloga između dvaju aktera.

Navedene inicijative Ministarstva služe sprječavanju blokade strateških industrijskih i infrastrukturnih projekata od strane građana, a koji su sve kritičniji prema razvojnim projektima koji bi mogli negativno utjecati na kvalitetu života i okoliš. U Njemačkoj je u proteklih deset godina podneseno više od 6.000 zahtjeva građana kojima reagiraju na planirane strateške projekte, što je više od prethodnih 50 godine zajedno. Ovo otežava realiziranje važnih strukturnih projekata, a često dovodi i do njihovog stopiranja, što izaziva velike troškove, a istodobno koči industrijski i gospodarski razvoj. Stoga je važno pravodobno informirati i senzibilizirati javnost o planiranim strateškim projektima, posebice u pogledu nastojanja Sjeverne Rajne Vestfalije da zadrži svoju vodeću poziciju u razvoju industrije. Primjerice, kemijska industrija je od 1990. godine u Sjevernoj Rajni Vestfaliji porasla za 58%, dok se potrošnja energije u tom sektoru u istom razdoblju smanjila za 20%. Ministar Na kongresu je naglašeno kako je važno stvoriti pravu sliku o suvremenoj industriji, njenim mogućnostima i značenju za njemačku makroekonomiju, a što je pretpostavka i za odnos javnosti prema planiranim investicijama industrijskog sektora, a orijentacija na industrijsku proizvodnju smatra se ključnom za ukupni ekonomski razvoj.



Priopćenja