Gospodarske vijesti iz Ruske Federacije


Rusko Ministarstvo ekonomskog razvoja smanjilo je prognozirani rast ruskog gospodarstva za razdoblje 2015.-2017. godine. Prema osnovnoj prognozi BDP će u 2015. godini porasti za 1%, umjesto za 2% kako je ranije planirano, dok će ove godine BDP porasti za 0,5% kao što je planirano. Ovo je smanjenje uvjetovano u prvom redu očekivanim izostankom značajnijih investicija privatnog sektora uslijed sankcija, odnosno ograničavanja uvjeta kreditiranja na stranim tržištima. Stopa inflacije će u 2015. godini iznositi 6,5% umjesto ranije prognoziranih 5,5%. Realni prihodi stanovništva gotovo da neće rasti, uslijed čega će stagnirati i trgovina. Uz pogoršanje osnovnih makroekonomskih pokazatelja očekuje se i smanjenje izvoza nafte, derivata i plina. Prognoza za osnovu uzima cijenu nafte od 100 USD-a po barelu u 2015. godini, premda u Ministarstvu financija smatraju da će cijena s obzirom na aktualnu situaciju biti znatno niža, oko 90 do 95 USD-a po barelu. U Ministarstvu ekonomskog razvoja također smatraju da će srednja cijena ruskog plina za izvoz u „daljnje inozemstvo“ (sve strane države izuzev zemalja-partnera u okviru ZND-a) padati u sljedeće tri godine za oko 28%, sa 387 USD-a do 302 USD-a za tisuću kubnih metara. Pad će dovesti do značajnog smanjenja dobiti „Gazproma“ koji je od tog segmenta izvoza 2013. godine zaradio 2,1 trilijun rubalja (oko 55 milijardi EUR-a) ili 62% ukupne dobiti od prodaje plina. Ukoliko se prognoze obistine, „Gazprom“ bi već 2014. godine mogao izgubiti 4 milijarde USD-a. Eksperti iz UBS također očekuju izvjesno smanjenje cijene plina u Europi, konkretno, ove godine do 365 USD-a za tisuću kubnih metara (a ne 349, kako prognozira Ministarstvo gospodarstva).

Ruska Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu („Rosseljhoznadzor“) ukinula je zabranu izvoza konjetine za 4 meksička proizvođača, nakon što je veterinarska služba Meksika dala garancije o  uklanjanju nepravilnosti otkrivenih tijekom inspekcije 2013. godine. Također, „Rosseljhoznadzor“ je obavijestio da će s obzirom na garancije veterinarske službe Srbije, te nakon suglasnosti veterinarskih službi Bjelorusije i Kazahstana na popis odobrenih izvoznika u Rusiju uvrstiti dva srbijanska poduzeća za proizvodnju mliječnih proizvoda. Ukinuta je i zabrana uvoza mliječnih proizvoda jednog srbijanskog proizvođača.  

Ministar gospodarstva Ruske Federacije pozvao je Savez država Jugoistočne Azije da povećaju izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, posebno svježeg povrća i voća, oraha, govedine, svinjetine i piletine. Nacionalni savez proizvođača mlijeka („Sojuzmoloko“) obratio se Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom da se dozvoli uvoz iz SAD-a, Europske unije, Norveške i Australije samo onih bezlaktoznih mliječnih proizvoda koji se koriste u svrhu liječenja i profilaktike, u protivnom se na police ruskih trgovina može vratiti veliki dio mliječnih proizvoda iz Europske unije. U „Sojuzmoloku“ ističu kako dozvola uvoza mliječnih proizvoda bez laktoze može pogodovati najvećem izvozniku u Rusiju finskom „Valio“ čijih je oko 70% proizvoda (mlijeko, jogurti, vrhnje, sir) u Rusiji registrirano kao proizvodi bez laktoze.

Predstavnici Vijeća Federacije (gornji dom Parlamenta) zalažu se za osiguranje povlaštenih uvjeta ruskim proizvođačima softvera kod sudjelovanja u javnim nabavama, što bi, prema njihovom mišljenju, doprinijelo razvoju nacionalnog gospodarstva i nezavisnosti zemlje. Prijedlog odgovarajućeg zakona pripremit će radna skupina za supstituciju uvoza u IT-sektoru, koja je već razmatrala različite varijante realizacije ovakve mjere, između ostaloga, da se utvrdi kvota za nabavu ruskog softvera te da se pri nabavi softvera strane proizvodnje odabir mora argumentirati. Vlada Ruske Federacije je 14. srpnja 2014. godine donijela odluku kojom se zabranjuju javne nabave različitih vrsta tehnike strane proizvodnje (od osobnih automobila za potrebe državnih činovnika do komunalne opreme). Zaobići ovu zabranu moguće je putem lokalizacije proizvodnje.   



Priopćenja