Pregled gospodarskih događanja u Ruskoj Federaciji


Glasnogovornik Predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov odbio je komentirati informacije o tome da je ruska Vlada već pripremila niz novih mjera za ograničenje uvoza industrijskih proizvoda iz SAD-a i Europske unije, međutim izjavio je kako je Rusija spremna uvesti dodatne mjere ukoliko Zapad nastavi s „destruktivnom politikom“. Ruska Vlada pripremila je dodatni popis sankcija protiv Zapada, među kojima je ograničenje na uvoz niza industrijskih proizvoda u Rusiju, u prvom redu automobila, medicinske opreme i drugih industrijskih proizvoda.

Ruska Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu („Rosseljhoznadzor“) otkrila je pokušaje uvoza europskog voća i povrća iz Poljske i Grčke, preko teritorija Bjelarusa. Tijekom posljednjih nekoliko dana „Rosseljhoznadzor“ je zabilježio nekoliko isporuka jabuka, bresaka, šljiva i rajčice preko Bjelarusa, bez navođenja zemlje porijekla ili s navođenjem zemalja iz kojih je izvoz u Rusiju dozvoljen (Turska, Srbija, Makedonija i niz afričkih zemalja). S obzirom da robu nisu pratili odgovarajući fitosanitarni dokumenti zemlje porijekla, provjerom je utvrđeno da voće i povrće dolazi iz Poljske, Slovenije, Nizozemske, Litve i nekih drugih europskih zemalja.

Sukladno ranijim najavama, 15. kolovoza 2014. godine objavljena je odluka Vlade Ruske Federacije temeljem koje strani proizvođači odjeće, obuće i drugih proizvoda lake industrije, osim onih iz Bjelarusa i Kazahstana, od 1. rujna više ne mogu sudjelovati u javnim nabavama u Rusiji. Temeljni kriterij za mogućnost sudjelovanja u natječajima za potrebe državnih organizacija je zemlja porijekla, ali ne samo gotovog proizvoda, već i materijala i poluproizvoda. Riječ je o 18 proizvoda među kojima su tkanine i materijali, odjeća i obuća, užad, oprema za konje i guma za potplate. Zabrana se ne odnosi jedino na proizvode čiji se ekvivalenti ne proizvode u državama Carinske unije – Rusiji, Bjelarusu i Kazahstanu, a za sklapanje ugovora sa stranim dobavljačem bit će potrebno odobrenje ruskog Ministarstva za industriju i trgovinu. Donošenje ove odluke formalno nije povezano s „ratom sankcija“, premda su posljednja događanja vrlo vjerojatno ubrzala njeno donošenje. 

Nakon što su vlasti SAD-a uvele ograničenja na isporuke u Rusiju tzv. tehnologije dvojne namjene, američka korporacija „Applied Materials“ odbila je isporuku ruskoj državnoj korporaciji „Rosnano“ opreme za tvornicu za proizvodnju integriranih krugova za MRAM-memoriju. Riječ je o tvornici za proizvodnju magnetorezistivne memorije „Crocus nanoelektronika“ iz Moskve, koju gradi međunarodni konzorcij uz sudjelovanje korporacije „Rosnano“. Dio opreme trebao je isporučiti SAD, koji je od toga odustao. Međutim, prekid suradnje sa SAD-om neće dovesti do prekida u opremanju tvornice, budući da je pronađen isporučitelj opreme iz Kine.

EBRD je izašla iz projekta osnivanja zajedničkog investicijskog fonda s korporacijom „Rosnano“, a  uzrok tome su sankcije koje je Europska unija uvela prema Rusiji. Osnivanje Fonda za izravne investicije pripremalo se oko dvije godine, a planirano je da će EBRD u projekt uložiti više od 100 milijuna USD-a. Korporacija „Rosnano“ sada je u pregovorima sa drugim potencijalnim ulagačima, pri čemu se prvenstveno cilja na azijsko tržište kapitala.

Naftna tvrtka „Rosneft“ zbog sankcija je zatražila pomoć države u iznosu od 1,5 trilijuna rubalja (oko 42 milijarde USD-a) iz Fonda nacionalnog blagostanja, a Vlada Ruske Federacije će odluku o molbi „Rosnefta“ donijeti za dva tjedna.



Priopćenja