Gospodarski pokazatelji Latvije


Prema posljednjim podacima Državnog statističkog zavoda Republike Latvije zabilježen je neznatan pad gospodarskog rasta u prvom tromjesečju 2014. godine, koji je iznosio oko 0,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bio na razini od 0,7%. Stopa gospodarskog rasta iz godine u godinu pada bez obzira na ulazak Latvije u eurozonu početkom 2014. godine. Latvijski ekonomski analitičari procjenjuju da je to posljedica rusko-ukrajinske krize, koja je indirektno utjecala na strane investitore, pa su u tom kontekstu izostala i očekivana ulaganja.

Tijekom prvog tromjesečja 2014. godine također je zabilježen pad vanjsko-trgovinske razmjene na mjesečnoj razini od 2,8%, pri čemu je izvoz pao za 1,8%, a uvoz za 3,6%. Posljedica pada izvoza tumači se smanjenom potražnjom iz Estonije, Finske i Njemačke, dok je neznatan porast latvijskog izvoza zabilježen u Poljskoj, Švedskoj i UK, te su se latvijski izvoznici počeli okretati drugim tržištima.

U svibnju 2014. godine agencija Standard & Poor's povećala je kreditni rejting Latviji temeljem procjena da će viši rejting povećati zanimanje stranih investitora i indirektno utjecati na porast latvijskog izvoza.  



Priopćenja