Nijemci opet spustili rampu za hidrauličko frakturiranje


Iako je Njemačka postavila moratorij na hidrauličko frakturiranje, nekonvencionalnu tehnologiju vađenja plina i nafte iz škriljevca, ta metoda nije zabranjena pa se tamošnja Federalna agencija za zaštitu okoliša (UBA), nada da će se to vrlo skoro promijeniti, piše EurActiv.

I dok SAD u želji za energetskom nezavisnošću sve više koriste ovu metodu, Nijemci se od nje udaljuju, iako neke procjene govore da bi Njemačka tako mogla osigurati plin u sljedećih 13 godina. Tehnologija u posljednje vrijeme postaje poželjna alternativa konvencionalnim vađenjima nafte i plina te je podržavaju europske udruge poslodavaca koje smatraju da vađenje plina i nafte iz škriljca može smanjiti ovisnost kontinenta o uvozu energenata iz Rusije u vrijeme kad tenzije s tom zemljom podsjećaju na Hladni rat.

Prema preliminarnim statističkim podacima koje je objavilo njemačko Federalno udruženje industrija energije i vode (BDEW), udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora u prvoj polovici ove godine narastao je s 24,6% iz istog razdoblja 2013. godine, na 28,5%. U isto je vrijeme potrošnja iz konvencionalnih izvora zabilježila pad, pa je primjerice plin pao na 9,8%, a ugljen na 18%. 

Izvor: Poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/nijemci-opet-spustili-rampu-za-hidraulicko-frakturiranje-276643



Priopćenja