Nove američke trgovinske sankcije Rusiji


Uz nove američke financijske sankcije koje je uvelo Ministarstvo financija SAD, kroz OFAC, SAD, su u koordinaciji s EU, putem ministarstva trgovine proširile i svoje trgovinske sankcije prema Rusiji i separatistima, vezane uz Ukrajinsku krizu. Cilj je novih restrikcija da se oteža Rusiji da ubuduće razvije i dobiva tehnologiju za tehnički komplicirane dugoročne projekte.

BIS (The U.S. Department of Commerce's Bureau of Industry and Security) je specifično označio kao ciljane za sankcije, projekte u području energetskog sektora, usmjerene na istraživanje, razvoj i eksploataciju energenata iz dubokih podmorskih nalazišta, s arktičkih offshore nalazišta i projekata ekstrakcije ugljikovodika iz škriljevca.

Ove sankcije nemaju za cilj zaustavljanje postojećih Ruskih energetskih projekata i transakcija i ne utječu direktno na mogućnost da ruske tvrtke prodaju naftu i plin u inozemstvu. Sankcije su prvenstveno usmjerene na zaustavljanje prijenosa tehnologije i opreme za navedene vrste energetskih projekata. Ovo je ograničena ali ozbiljna sankcijska mjera, posebno jer Rusija u ovom trenutku nema razvijenu domaću tehnologiju u sankcioniranim područjima i ovisna je o stranoj, najviše američkoj i norveškoj, tehnologiji u ovim područjima.

BIS također uvrštava rusku brodograđevnu tvrtku OJSC United Shipbuilding Corporation na svoju listu sankcioniranih tvrtki, kao što je to učinilo i Ministarstvo financija.

Detaljne informacije i kompletna lista trgovinski sankcioniranih osoba može se vidjeti na web stranici Ministarstva trgovine, odnosno Ureda za industriju i sigurnost (www.bis.doc.gov).

 



Priopćenja