Među prioritetnim projektima slovenskog operatera „Plinovodi“ - poveznica s Hrvatskom


Slovenski i hrvatski plinovodni sustav povezani su u Rogatecu, a nadogradnja plinovoda predviđena je u razvojnim dokumentima Plinovoda. Predviđeni su pripremni radovi za odsjek od slovensko-hrvatske granice do postaje Rogatec, u dužini od 3700 metara. Postupci državnog prostornog plana, cjelovite procjene utjecaja na okoliš, rješavanje služnosti, pribavljanje građevinske dozvole te gradnja, mogli bi prema slovenskim procjenama završiti u roku od četiri godine.

Prema mišljenju nadležnih službi u Plinovodu, terminal za ukapljeni plin na Krku doprinio bi povećanju izvora plina u regiji, povećala bi se konkurencija na tržištu plina i sigurnost opskrbe, a preko terminala dobavljeni plin predstavljao bi konkurenciju plinu koji stiže na plinsko tržište putem cijevi. Za tu namjenu bit će potrebno izgraditi plinovodne poveznice od terminala do postojećih transportnih sustava, a koji su uključeni i u desetogodišnje razvojne planove društva Plinovodi te su već stekli status europskoga značaja.

U cilju osiguravanja jače i povezane mreže, već će ove godine biti završene dvije značajne investicije. Nadogradnja kompresorske postaje u Kidričevu sa dodatnom kompresorskom jedinicom i paralelni plinovod na odsjeku od Trojana do Vodica. Početkom 2015. godine time će se dodatno povećati transportna mogućnost u istočnom dobavnom smjeru preko granične povezujuće točke Ceršak, a osigurat će se i dodatna sposobnost za transport zemnog plina u Hrvatsku.

Među prioritetnim projektima također su i projekti za prekogranični transport, za koje su u tijeku postupci izrade državnog prostornog plana. Osim slovenskog dijela plinovoda Južni tok, slovenskoj su strani važne i plinovodne poveznice terminala u sjevernom Jadranu s prijenosnim plinovodnim sustavima susjednih država preko slovenskoga teritorija na relaciji Jelšane-Kalce i Vodice-Kalce-Ajdovščina-Šempeter pri Gorici s nadgradnjom kompresorske postaje Ajdovščina te plinovodna poveznica s mađarskom transportnom plinovodnom mrežom.



Priopćenja