Kinesko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju 2014.


Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 2014. godine na godišnjoj razini za 7,5%, što pokazuje da poticajne mjere kineskih vlasti daju rezultate, ali i da su nužne dodatne mjere kako bi se dosegnuo ciljani rast u ovoj godini. Rast BDP-a je ubrzan u odnosu na prvo tromjesečje 2014. godine, kada je iznosio 7,4%, što je predstavljalo najsporiji rast u posljednjih 13 godina. Slab rast BDP-a u prvom tromjesečju posljedica je nedovoljno jake domaće potražnje, kao i slabosti inozemne. Zbog toga su kineske vlasti uvele niz manjih, ali ciljanih mjera za oživljavanje gospodarstva, što je djelomice dalo rezultate.

Kineski premijer Li Keqiang izjavio je da Vlada cilja na rast gospodarstva u ovoj godini od minimalno 7,5%, te su zbog toga kineske monetarne vlasti smanjile stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka, što je potaknulo kreditiranje. Vlada je također naložila lokalnim vlastima da ubrzaju pripremu projekata i potrošnju na infrastrukturne projekte. Na kvartalnoj razini kineski je BDP u drugom tromjesečju 2014. porastao 2%, dok je u prvom tromjesečju zabilježio rast od 1,5%.

Promet u trgovini na malo u lipnju 2014. godine porastao je za 12,4% na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima analitičara. Rast industrijske proizvodnje u lipnju, dosegnuo je 9,2% na godišnjoj razini. Investicije u fiksni kapital, koje predstavljaju glavni pokretač kineskog gospodarstva, porasle su u prvom polugodištu 2014. za 17,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvor: SeeBiz
http://www.seebiz.eu/rast-kineskog-bdp-a-blago-ubrzao-na-75-posto/ar-91363/



Priopćenja