Bugarskoj snižen dugoročni i kratkoročni kreditni rejting

Agencija Standard&Poor's sredinom ovoga mjeseca snizila je dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Bugarske na BBB-/A-3, sa prethodnih rejtinga BBB i A-2.

MMF je potvrdio projekcije umjerenog rasta bugarskog gospodarstva za 2014. godinu, ocjenjujući kako će rast biti rezultat jačanja domaće potražnje i poboljšane apsorpcije sredstava iz europskih fondova. Učinak unutarnje političke nesigurnosti na dinamiku procesa reformi i investicija, kao i dugotrajna nesigurnost gospodarskih kretanja u zemljama koje su ključni europski trgovinski partneri, prema ocjeni MMF-a, predstavljaju nadalje ključne rizike za predviđena buduća gospodarska kretanja u zemlji. MMF predviđa daljnju relativno visoku nezaposlenost, ali bilježi i rast zapošljavanja. Potrošačke cijene tijekom godine pale su, no u drugoj polovici 2014. godine očekuje se lagani porast cijena pod utjecajem smanjenja uvezene deflacije i rasta gospodarstva. Posljednja događanja u Ukrajini i Rusiji imat će vrlo mali učinak na rast bugarskog gospodarstva, ocjenjuje MMF, međutim upozorava da ovisnost o uvozu ruskog plina predstavlja potencijalni rizik. Utjecaj na zapošljavanje kao i ukupne potencijalne ekonomske učinke projekta plinovoda Južnog toka, zbog nesigurnosti njegove provedbe, MMF je isključio iz aktualnih projekcija.      

Pozitivnim se ocjenjuje niski javni dug i ograničena izloženost volatilnim kretanjima međunarodnih financijskih tržišta, te nadalje stabilan i likvidan financijski sustav Bugarske. Određeni rizik za projicirane proračunske prihode u ovoj godini postoji, ponajviše zbog deflatornih kretanja u prvih pet mjeseci, no proračunski deficit zadržan je na planiranoj razini od 1,8% GDP-a, čime prema mišljenju MMF-a, vlada potvrđuje kredibilitet ekonomskih politika i uspješnu provedbu zacrtanih administrativnih mjera za postizanje ovog cilja. U tom kontekstu, bit će potrebna ograničenja javne potrošnje i predani rad vlade s EK kako bi se pravovremeno odmrznuli zamrznuti europski fondovi. MMF preporučuje jačanje i izgradnju instrumenata fiskalne politike, te upozorava na probleme starenja populacije i kontinuiranu emigraciju stanovništva, koji negativno utječu na financijske aspekte mirovinskog sustava. MMF poziva bugarske vlasti na poboljšanje kvalitete i strukture javne potrošnje, uključujući i povećanu učinkovitost zdravstvenog sustava, te iznalaženje rješenja za financijsku situaciju energetskog sektora i posebno sektora električne energije.  

U zaključnim preporukama i u cilju ubrzanja rasta i zapošljavanja te konvergenciji prema EU razini dohotka, MMF preporučuje brži napredak u uklanjanju  kritičnih institucionalnih i širih strukturalnih rigidnosti. Ključnim u tim naporima MMF drži jačanje ljudskih potencijala, iznalaženje odgovora za infrastrukturno ujednačavanje, olakšavanje poslovanja, smanjivanje korupcije uključujući neovisnost regulatornih i nadzornih tijela, te poduzimanje odgovarajućih mjera za jačanje vladavine prava.     



Priopćenja