Uspješna provedba prve skupine mjera iz Akcijskog plana podrške izvozu 2014. – 2015.


Na petoj sjednici Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva potvrđena je uspješna provedba prve skupine mjera iz Akcijskog plana podrške izvozu 2014. – 2015.

Danas je u Banskim dvorima održana peta sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva pod predsjedanjem Joška Klisovića, koordinatora Povjerenstva i zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova. Nakon što je 8. svibnja 2014. godine Vlada usvojila Akcijski plan podrške izvozu za razdoblje 2014.-2015., koji predstavlja platformu trajne i praktične podrške izvoznicima razrađenu kroz 13 aktivnosti i 41 mjeru, započela je njegova provedba. Povjerenstvo je na sjednici razmotrilo i potvrdilo dosadašnje rezultate provedbe.

Od pet mjera koje su bile predviđene za provedbu u drugom tromjesečju 2014. sve su provedene:

1) Osiguranje širenja izvoznih prilika iz DKP-a preko poslovnih udruženja. Sva diplomatsko-konzularna predstavništva RH u inozemstvu započela su sustavno prikupljanje poslovnih prilika potencijalno zanimljivih za ostvarivanje izvoza hrvatskih gospodarstvenika, a koje se, nakon obrade u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, dostavljaju poslovnim udruženjima (HUP, HIZ, HGK i HOK) za prosljeđivanje tvrtkama. U jednom tromjesečju prosječno se dostavi oko 200 izvoznih prilika, a u drugom tromjesečju 2014. dostavljeno je njih 220.

2) Okupljanje izvoznika po tržištima i (pod)djelatnostima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodi izvoznike u vanjskotrgovinske misije te ih redovito okuplja vezano uz ostale teme od njihovog interesa na pojedinim tržištima. U drugom tromjesečju 2014. organizirano je 8 okupljanja uz sudjelovanje 115 tvrtki.

3) Okupljanje izvoznika po projektima u inozemstvu. Diplomatsko-konzularna predstavništva RH u inozemstvu počela su okupljati izvoznike u svrhu zajedničkog nastupa ili prijava na natječaje u određenoj državi. Tako je u drugom tromjesečju 2014. organizirano 7 okupljanja uz sudjelovanje 30 hrvatskih tvrtki.

4) Povoljnije financiranje kupaca u inozemstvu. Od svibnja o. g. u okviru kreditnog programa „Kredit kupcu“ HBOR pruža mogućnost kreditiranja korisnika uz kamatnu stopu koja je jednaka komercijalnoj referentnoj kamatnoj stopi (CIRR) i to do iznosa od 1,0 milijarde kuna. (Više informacija na: http://www.hbor.hr/art1010)

5) Uvođenje novog financijskog proizvoda za izvoznike početnike. Od svibnja o. g. u okviru kreditnog programa „Pripreme izvoza“ HBOR pruža povoljniju kamatnu stopu za izvoznike početnike (od 2%). Izvoznici početnici utvrđeni su kao gospodarski subjekti koji po prvi put nastupaju na stranim tržištima, koji po prvi put nastupaju na stranom tržištu na kojem do sada nisu bili prisutni ili koji na strano tržište na kojemu su već prisutni plasiraju novi proizvod i/ili uslugu. (Više informacija na: http://www.hbor.hr/art1216)

Akcijski plan je dostupan za preuzimanje na:

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/2014/140508-ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/2014/140508-prilog-1_ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf



Priopćenja