Napetost između Rusije i Zapada nanosi štetu njemačkoj strojogradnji


Njemačka strojogradnja bilježi značajno smanjenje obima narudžbi iz Rusije – više od 60% u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazuju podaci nedavno provedenog istraživanja njemačkog Udruženja strojogradnje i proizvođača industrijske opreme. Čak 45% predstavnika njemačke strojogradnje navode da su se u poslovanju s Rusijom suočili s poteškoćama, kao što su otkazivanje narudžbi, zastoji u provođenju carinskih procedura te kašnjenje naplate.

Prema podacima Reutersa rusko tržište četvrto je po značenju za njemačku strojogradnju – ukupni izvoz strojeva i industrijske opreme u 2013. godini iznosio je 7,8 milijardi eura.

U proljeće 2014., prije uvođenja sankcija prema Rusiji, rukovoditelj Istočnog odbora njemačkog gospodarstva (udruženje njemačkih tvrtki koje posluju na postsovjetskom prostoru) Eckhard Kordes, izjavio je da zahvaljujući gospodarskim vezama s Rusijom u Njemačkoj postoji 300 tisuća radnih mjesta. Prema podacima njemačke statistike, oko 10% izvozno orijentiranih njemačkih tvrtki ima trgovinske odnose s Rusijom, a za tri četvrtine tih tvrtki isporuke u Rusiju čine oko 25 posto prometa.Priopćenja