Egipat planira povećati proizvodnju prirodnog plina


Egipatska naftna korporacija priopćila je da Egipat planira povećati proizvodnju prirodnog plina, te time nadmašiti godišnju proizvodnju koja iznosi 5000 milijuna m3. Egipat, također, namjerava uvoziti tekući plin od rujna 2014. godine, te time ublažiti nestašice energije.

Ministarstvo međunarodne suradnje priopćilo je da se bilateralna trgovinska razmjena Egipta i EU više nego udvostručila od 2004. godine, kada je iznosila 11,5 milijardi EUR-a, do 2012. godine, kada je iznosila 23,8 milijardi EUR-a. Sredstva proračuna namijenjena unapređivanju obrazovnog sustava, razvoju društva, kao i upravljanju vodnim resursima u razdoblju od 2011. do 2013. godine iznosila su 449 milijuna EUR-a, što je povećanje od 5% u odnosu na period od 2007. do 2010. godine, kada je proračun iznosio 558 milijuna EUR-a. Prema egipatskom ministru planiranja, EU je egipatski najveći trgovinski partner, s kojim se vrši 30% sveukupne inozemne trgovine. Primarna izvozna dobra su energija, kemikalije, tekstil i odjeća, dok je uvoz orijentiran na strojeve i kemikalije.

Federacija egipatskih industrija priopćila je kako je EU izvor 60% izravnih inozemnih ulaganja u Egipat, te time predstavlja više od 40% ukupnih izravnih inozemnih ulaganja EU u zemlje Mediterana. Egipat je od Europske investicijske banke primio 6 milijardi EUR-a, što je više od 25% ukupnih sredstava namijenjenih regiji Mediterana. Više od polovine tih sredstava namijenjeno je industrijskom privatnom sektoru, prijevozu, te malom i srednjem poduzetništvu. Od 2012. godine nisu odobrena dodatna sredstva od strane EU-a namijenjena izravnoj pomoći Egiptu, što je obrazloženo nedostatkom reformi.



Priopćenja