U Beču održan Gospodarski forum: „Croatia – One Year in the European Union: Actual Prospects for Investors“


Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, u suradnji s Erste Bank Group, organizirali su 3. lipnja 2014. godine u prostorijama Erste Bank u Beču, Gospodarski forum: „Croatia – One Year in the European Union: Actual Prospects for Investors“.

Tematsko izlaganje održao je guverner HNB-a, dr. Boris Vujčić, koji je u svojoj prezentaciji izložio aktualnu situaciju u hrvatskom gospodarstvu, prikazao ključne parametre fiskalne i monetarne politike, ukazao na značaj provođenja strukturnih reformi, te istaknuo mjere koje je provela Vlada RH, kako bi stvorila poticajni zakonski okvir za investitore.

Guverner Austrijske središnje banke, dr. Ewald Nowotny istaknuo je kako je bankarski sektor u Hrvatskoj dobro kapitaliziran i stabilan, no, zbog visokog stupnja euriziranosti potreban je određeni oprez u bankarskom sektoru. Ekspanzija austrijskih banaka u regiji bila je uspješna, ali sada treba prilagoditi strategiju na način da banke ostanu u regiji, ali moraju posvetiti više pozornosti nadzoru i upravljanju rizicima.

U svojim nastupima naveli su potrebu daljnjih jačanja administrativnih kapaciteta i skraćivanje trajanja sudskih procesa, a pohvalili su zakonodavni okvir za poticanje investicija, vrlo kvalitetnu i profesionalnu radnu snagu, osjetno veću fleksibilnost na lokalnoj razini, te porast depozita i posljednjih mjeseci veći broj zahtjeva za kreditima. Gospodarskom forumu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici tvrtki Schenker, Vamed, Google, Falkensteiner, Wiener Städtische, Siemens, KPMG, Strabag, Bruketa&Žinić, Potomac, Raiffeisenbank i UniCredit.



Priopćenja