U Londonu održana prezentacija „Europska distribucijska prijevara“


Britanski nacionalni ured za suzbijanje prijevara i londonska policija u suradnji s Veleposlanstvom Grčke u Londonu, organizirali su prezentaciju o prijevarama vezanim uz lažne distributere u Velikoj Britaniji. Prezentacija „Europska distribucijska prijevara“ organizirana je za predstavnike država EU, zbog velikog broja prijava u posljednje vrijeme.

Termin „Europska distribucijska prijevara“ koristi se u slučajevima kada tvrtka sa sjedištem u Europi pošalje robu u Englesku ili Wales, vjerujući da je naručitelj neka od poznatih britanskih tvrtki. Naknadno se često uspostavi da je riječ o lažnom predstavljanju, odnosno o krađi identiteta naručitelja, a robi se po dostavi na dogovorenu lokaciju gubi svaki trag.

Britanski nacionalni ured za suzbijanje prijevara stoga predlaže poseban oprez, te poziva sve tvrtke da provedu dubinske analize (due dilligence) prilikom zaprimanja velikih narudžbi iz Velike Britanije, kao i poduzimanje sljedećih koraka:

  • U slučajevima zaprimanja dokumentacije za bankovne transfere, dobavljač mora provjeriti autentičnost kontaktiranjem banke, koristeći pri tome kontakt detalje istražene na Internetu.
  • Dobavljači moraju provjeriti autentičnost dostavne adrese, kako bi bili sigurni da se radi o skladišnoj lokaciji britanskog naručitelja.
  • Dobavljači moraju upozoriti svoje vozače o ovome riziku i osigurati da se u zadnji tren ne promijeni lokacija dostave bez prethodnog odobrenja dobavljača.  

Više informacija, dodatni savjeti i mogućnost prijave prijevara možete pronaći na stranici:

www.actionfraud.police.uk/fraud-az-edf

 

 

 



Priopćenja