Ulaganja u željeznicu postaju okosnicom gospodarskog oporavka


Na 6. međunarodnom savjetovanju o željeznici u organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera, koje je započelo jučer, ocijenjeno je da ulaganja u željeznicu postaju okosnicom gospodarskog oporavka i važan čimbenik revitalizacije hrvatske industrije, te da su modernizacija željeznice i razvoj intermodalnog prijevoza u samom vrhu vladinih ulagačkih prioriteta.

Istaknuto je da se najveća ulaganja očekuju u infrastrukturi i to posebno u riječki prometni pravac, na kojem bi trebala dosegnuti 15 milijardi kuna, dok se u HŽ Infrastrukturu ove godine planira ulaganje u iznos od 1,7 milijardi kuna.

Liberalizacijom željezničkog prijevoza putnika od 2019. godine i drugi će željeznički operateri, uz HŽ Putnički prijevoz, moći prevoziti putnike unutar Hrvatske. Spremnosti HŽ Putničkog prijevoza trebala bi pridonijeti dva važna projekta - nabava 44 nova vlaka i razvoj novog sustava prodaje i rezervacije karata, a plan je do kraja 2019. godine povećati prijevoz putnika za 17,4% i prihod za 29%. Osnovna prometna mreža od devet koridora trebala biti dovršena 2030. godine, pri čemu se pruža mogućnost iskorištavanja velikih planiranih ulaganja u željeznicu za razvoj cjelokupnog gospodarstva.



Priopćenja