Od danas primjena trgovinskog sporazuma s Republikom Korejom i na Republiku Hrvatsku


Od danas, 26. svibnja 2014. godine, privremeno se primjenjuju odredbe Protokola uz Sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane i Republike Koreje, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan je 06. listopada 2010. i stupio je na snagu 01. srpnja 2011.  godine. Sporazumom o slobodnoj trgovini liberalizirana je trgovina poljoprivrednim i industrijskim proizvodima i uslugama, a Sporazum sadrži odredbe pravila o podrijetlu robe,  tržišnom natjecanju, državnim potporama, intelektualnom vlasništvu, javnoj nabavi i ulaganjima.  

Kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji Europska komisija je 25. ožujka 2014. godine sklopila Dodatni protokol uz Sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Republike Koreje.

Privremenom primjenom Protokola na Republiku Hrvatsku primjenjuju se i sve odredbe Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Republike Koreje, a člankom 9. stavak 2. predmetnog Protokola propisana je retroaktivna primjena odredbi Sporazuma od 01. srpnja 2013. godine.

Privremenom primjenom Protokola hrvatskim gospodarstvenicima osigurano je korištenje preferencijalnih carinskih stopa za hrvatske proizvode na tržištu Republike Koreje, a time i veća konkurentnost hrvatskih gospodarstvenika na navedenom tržištu.

Nadalje, člankom 4. predmetnog Protokola propisano je da se za robu koja je izvezena iz  Koreje u Hrvatsku ili iz Hrvatske u Koreju i koja je 01.07.2013. bila na putu ili privremenom smještaju u carinskim skladištima ili slobodnim zonama u Koreji ili Hrvatskoj može naknadno odobriti povrat carinskih davanja uz uvjet da se do 30.06.2014. podnese naknadno izdana izjava o podrijetlu. Zahtjev za naknadnim priznavanjem preferencijalne carine u RH uz podnošenje naknadno izdanih izjava o podrijetlu uvoznici mogu podnijet nadležnim carinskim uredima u RH gdje su i obavili carinjenje.

Također, hrvatski izvoznici mogu naknadno izdati izjavu o podrijetlu  (svi izvoznici do 6.000 EUR-a, ovlašteni izvoznici preko 6.000 EUR-a) te se s istom korejski uvoznici moraju obratiti korejskoj carinskoj službi radi ostvarivanja povrata carinskih davanja u Koreji. Napominjemo da se prema korejskim propisima povrat carinskih davanja u Koreji može ostvariti ukoliko je naknadno izdan dokaz o podrijetlu podnesen carinskoj službi ne kasnije od godine dana od dana uvoza.

Molimo hrvatske tvrtke da podnesu zahtjev za naknadno priznavanje preferencijalnih carina radi povrata carinskih davanja u trgovini s Republikom Korejom slijedom prethodno navedenih uputa.



Priopćenja