Gospodarski pokazatelji Turske


Na mjesečnom sastanku gospodarskih savjetnika država članica EU o turskim gospodarskim izgledima MMF je predvidio rast BDP-a u ovoj godini za 2,3 % (2013. 4%), rast inflacije na 8,0 % (2013. 7,4%), te pad deficita tekuće bilance na 6,3 % (2013. 7,9%). Za 2015. godine očekuje se rast BDP-a za 3,1%, pad inflacije na 6,0% i deficita tekuće bilance na 6,0 %. MMF očekuje kako će se turski dugoročni rast kretati između 3 i 3,5 %, prateći trend ostalih rastućih gospodarstava. Kratkoročni gospodarski izgledi ocjenjuju se prilično otpornima, ali bi se dugoročno mogao osjetiti učinak razvoja događaja glede vladavine prava u posljednjih mjeseci, koji izazivaju zabrinutost ulagača.

Moody's se pridružio Standard&Poor'su i izmijenio ocjenu dugoročnih turskih gospodarskih izgleda na negativne, zadržavajući kreditni rejting na Baa3, temeljeći tu odluku na očekivanju daljnjih političkih turbulencija do općih izbora sljedeće godine, povećanom pritisku na inozemno financiranje i očekivanjima slabijeg rasta, što bi moglo dovesti i do pada kreditnog rejtinga u sljedećim mjesecima.

Zabrinjavajući su objavljeni podaci o rastu godišnje stope inflacije znatno iznad očekivanja i Vladinih predviđanja o njezinoj stopi od 5 % na kraju 2014. godine. U ožujku je tako ona dosegla 8,39 % (u veljači je bila na 7,89 %), indeks potrošačkih cijena porastao je za 1,13 postotna boda u jednom mjesecu iako se očekivalo kako će biti 0,85. Mjesečna temeljna inflacija (ne uključuje energiju, hranu i bezalkoholna pića, duhan i duhanske proizvode, alkoholna pića) porasla je za 1,2 postotna boda dosegavši godišnju razinu od 9,32 %.  



Priopćenja