Održana poslovna video konferencija između GK Melbourne i MVEP, Zagreb


Na inicijativu veleposlanika RH u Australiji dr.sc. Damir Kušena, 15. svibnja o.g. organizirana je poslovna video konferencija između Sjedišta Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Generalnog konzulata RH u Melbourneu, u kojemu su se okupili predstavnici 26 australskih kompanija. Razgovor je vođen na temu unapređenja gospodarske suradnje između RH i Australije, s posebnim naglaskom na privlačenje ulaganja u Hrvatsku.

U Zagrebu su se uz predstavnike MVEP australskim sugovornicima obratili čelnici Agencije za investicije i konkurentnost i Agencije za javno privatno partnerstvo te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskih izvoznika. Aktivnu podršku organizaciji dala je i australska veleposlanica u RH Susan Cox.

Australskim gospodarstvenicima predstavljane su prednosti ulaganja u Hrvatsku, zakonodavni okvir za ulaganje s brojnim olakšicama te napori Vlade RH usmjereni prema unapređivanju poslovne klime. Također, pojašnjeno im je kako pri realizaciji ulaganja mogu koristiti europske fondove koji su na raspolaganju Hrvatskoj te kako svoje poslovne aktivnosti mogu uklopiti u model javno-privatnog partnerstva kakvog promovira hrvatska vlada. Predstavnici hrvatskih poslovnih udruženja upoznali su sugovornike u Australiji s mogućnostima uže suradnje na zajedničkim projektima te prednostima koje im nudi takvo povezivanje.

Hrvatska zajednica u Melbourneu, koji je glavni grad australske pokrajine Victorije i drugi najveći grad u državi, u fazi je priprema za osnivanje hrvatsko-viktorijske gospodarske komore koja bi ostvarila tješnju suradnju s hrvatskim gospodarstvenicima. Australski poduzetnici su istaknuli kako unatoč značajnoj zemljopisnoj udaljenosti imaju interesa za ulaganjem u Hrvatsku te se interesirali za poticaje koji stoje na raspolaganju investitorima, te procedure otvaranja mogućnosti kompanija i banaka u Hrvatskoj. Također su predložili da hrvatski poduzetnici počnu koristiti Australiju kao odskočnu dasku za izlazak na azijsko tržište, kao što to čini niz drugih zapadnih zemalja.

Svi su sudionici iskazali iznimno zadovoljstvo ovom po prvi puta organiziranom poslovnom video konferencijom s nadom da će se ovakva događanja upriličiti i za druge pokrajine Australije, ali i za niz drugih zemalja od interesa hrvatskom gospodarstvu.



Priopćenja