Optimistične prognoze gospodarskog rasta u Irskoj


ESRI (The Economic and Social Research Institute) objavio je analizu gospodarske pozicije Irske u razdoblju nakon izlaska iz programa financijske pomoći EU i MMF-a koji je Irska koristila u razdoblju  2010.-2013., te je dao optimističnu gospodarsku prognozu za naredno razdoblje. ESRI ističe kako je BDP narastao za 3,3%  u 2013. godini, što ukazuje na snažni oporavak gospodarstva, kontinuirano poboljšanje tekućeg računa bilance plaćanja, brzi porast zapošljavanja i daje jasne znakove ponovnog rasta priliva stranih direktnih investicija, što upućuje da će se gospodarski oporavak nastaviti kroz 2014. godinu, te za 2014. prognozira rast od 3,5%, a za 2015. 3,7%. Kao rezultat snažnog rasta, očekuje se prosječni pad nezaposlenosti na 10% već u 2015. godini, ali se ipak dugoročno ne predviđa da će nezaposlenost bila u potpunosti riješena.

Državne financije se trenutno poboljšavaju puno brže negoli je to bilo predviđeno Vladinim planom, stoga, ako je prognoza ESRI-a točna, zaduživanje Vlade bi već u 2015. godini moglo pasti ispod ciljanih 3% i to bez daljnje potrebe rezanja proračuna za 2015. godinu.

Dok su prognoze ESRI-ja najoptimističnije, Vlada Irske predviđa rast od 2,1% za 2014. godinu, a Central Bank of Ireland 2%, jer očekuju nešto niži izvozni rast. MMF je najoprezniji u prognozi rasta koja za 2014. godinu iznosi 1,7%, ponajprije vezano za deflaciju u eurozoni.



Priopćenja