Povratak Grčke na međunarodna tržišta kapitala


Atena se u četvrtak, 10. travnja, prvi puta od 2010. godine, vratila na međunarodna financijska tržišta, izdavanjem petogodišnje obveznice u eurima.

Izdanje je privuklo ponude čija je ukupna vrijednost premašila 20 milijardi eura, a odazvalo se više od 550 ulagača. Interes je nadmašio i najoptimističnije prognoze Vlade, budući je ponuda osam puta premašila očekivanu.

Aukciju su proveli J.P. Morgan i Deutsche Bank, u skladu s britanskim pravom i po sistemu kompetitivne ponude, što znači da je prednost dana interesentima koji pristanu na nižu kamatnu stopu.

Dok je Vlada neposredno pred izdavanje obveznica najavljivala da aukcijom želi prikupiti 2,5 milijardi eura, računajući da će potencijalni investitori pristati na kamatu u rasponu od 5-5.5%, na kraju su izdane obveznice u vrijednosti tri milijarde eura, uz kamatu od 4,95%.

Grčka je u protekle četiri godine podmirivala potrebe za financiranjem zahvaljujući kreditima EU i MMF-a (dva „paketa pomoći“ u ukupnom iznosu od oko 220 milijardi eura), te izdavanjem trezorskih zapisa. Proteklih su tjedana prinosi na grčke 10-godišnje obveznice smanjeni  na oko šest posto s oko 40 posto, koliko su iznosili prije dvije godine.

Za razliku dužnosnika vladajuće koalicije, koji ne kriju zadovoljstvo uspjehom aukcije, ističući da su međunarodna tržišta interesom za obveznice „pokazala svoje povjerenje u Grčko gospodarstvo“ te najavljuju nova, veća izdanja obveznica, oporba, i lijeva i desna, oštro je osudila ovaj potez Vlade. Pri tome je najglasniji, čelnik oporbe Aleksis Tsipras, koji smatra da je vlada navedenim potezom „sama sebi prostrijelila noge“ te da sada ne može tražiti otpis duga, koji vidi kao jedini izlaz iz krize. Prema Tsiprasu, Vlada se trebala vratiti na financijska tržišta tek nakon izbora za EP i restrukturiranja duga, zahvaljujući čemu bi se mogla zaduživati uz još povoljnije kamate. 



Priopćenja