Sirana Gligora iz Kolana dobitnik prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju


Još jedan izvrstan novi sir iz Sirane Gligora, Paški sir iz maslinove komine, završio je ovogodišnje natjecanje s prvim mjestom (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u Sjedinjenim Američkim Državama 20. ožujka ove godine, te je ujedno i prvo visoko međunarodno priznanje za Paški sir izvan europskog kontinenta.

Sirana Gligora je jošš jednom nositeljica pobjedničke zastave na tridesetom bijenalu World Cheese Championshipa u Winsconsinu, glavnom gradu sira u Americi, pokazujući tako ponovo svijetu kvalitetu našeg najpoznatijeg sira, i u konačnici, izvornih hrvatskih proizvoda. Ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države cijeloga svijeta su pomirisana, prorezana, probijana i kušana od strane 50 međunarodnih stručnih sudaca. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno 6 sireva "kandidata" koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike i poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije. Nakon rigoroznih testiranja, te je Paški sir iz maslinove komine Sirane Gligora proglašen je

najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobjedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva koji su osvojili preostale medalje.

Hrvatske sirane šalju sireve na World Championship Cheese natjecanje od 2012. godine, te je ovo prvi put da je hrvatski sir trijumfirao medaljom na tom natjecanju.

 



Priopćenja