Poljska agencija za informiranje i strana ulaganja ( PAIiIZ ) predstavila podatke o investicijama u 2013.


U Poljskoj agenciji za informiranje i strana ulaganja ( PAIiIZ ) u Varšavi 9. siječnja 2014. godine održana je redovna godišnja konferencija na kojoj su predstavnicima diplomatskog zbora i drugim predstavnicima iz područja gospodarstva izneseni podaci o radu PAIiZ-a u 2013. godini. Time je dan pregled projekata izravnih stranih ulaganja koja je podupirao PAIiIZ.

PAIiIZ je u 2013. godini završio rad na 53 projekta u vrijednosti od 902,5 milijuna € s 18 963 radna mjesta što je oko 90% povećanje u odnosu na 2012. godinu. Trenutno PAIiIZ vodi 164 investicijska projekta vrijednih 3.3 milijarde € koja mogu stvoriti 30000 novih radnih mjesta.

Investicije u Poljskoj su „radno intenzivne“ jer prosječno iznose 88.6 radnih mjesta po investiciji što stavlja Poljsku na treće mjesto u Europi. Velike tvrtke koje investiraju u Poljskoj poput Amazona, IBM-a ili Somfy-a nude otvaranje velikog broja radnih mjesta. Amazon planira u Poljskoj otvoriti tri distribucijska centra sa 6000 stalnih radnih mjesta uz još 9000 za vrijeme sezone praznika.
Većina projekata koje je u 2013. završio PAIiIZ dolazi iz ICT i BPO sektora. Novost je ubrzani razvoj tzv. LPO sektora (Legal Process Outsourcing). Prema riječima gđe Piatkowske, 22 projekta ukupne vrijednosti 26,3 milijuna € sa 6500 novih radnih mjesta potvrđuje Poljsku kao „Europski servisni centar“.

Vrlo su značajni sektori auto-moto industrije s 10 projekata vrijednih 312 milijuna € i 2600 radnih mjesta te R&D sektor sa 7 projekata u vrijednosti 89 milijuna € i 875 radnih mjesta.
U 2013. godini, što se tiče zemalja iz kojih dolaze, prema količini uloženih sredstava i broja radnih mjesta na prvom mjestu je bio SAD, kojeg slijedi Njemačka, pa Japan.

Na osnovi iskustva PAIiIZ-a postoji nekoliko razloga za odluku investitora za ulaganja u Poljskoj. Na prvom mjestu je ljudski kapital, odnosno dobro obrazovani i inovativni poljski zaposlenici. Mnogi investitori navode kao razlog odabira Poljske činjenicu da je ona bila tzv. „zeleni otok“ u vrijeme recesije u EU te je općenito politički i gospodarski stabilna sa poticajnim i predvidivim pravnim okvirom za ulaganja. Atraktivnost Poljske sa strane investicije dodatno je pojačana nedavnom odlukom o produženju djelovanja Slobodnih gospodarskih zona i nakon 2020. godine (do 2026.g.).



Priopćenja